Linkovi

Obama: Pomoć Iraku bez vojnih snaga


Predsednik Barak Obama govori o situaciji u Iraku na travnjaku Bele kuće, 13. juna 2014.
Predsednik Barak Obama govori o situaciji u Iraku na travnjaku Bele kuće, 13. juna 2014.

Predsednik Obama izjavio je da njegovi savetnici za nacionalnu bezbednost pripremaju niz opcija za pomoć Iraku koji je suočen sa napadom terorista.

Američki predsednik je, govoreći u petak u Beloj kući, rekao da će kurs američke akcije biti definisan narednih dana, ali je naglasio da Sjedinjene Države neće slati vojne snage u Irak.

Obama je dodao da ekstremisti koji su preuzeli kontrolu nad značajnim delovima Iraka predstavljaju pretnju za vladu u Bagdadu i za irački narod, ali i za američke interese u regionu. On je dodao da su američki vojnici podneli izuzetne žrtve da bi Iračanima pružili mogućnost da izgrade svoju budućnost ali da irački lideri nisu bili u stanju da prevazidju uzajamno nepoverenje i verske podele.

Predsednik je naglasio da eventualna američka pomoć Iraku mora da bude propraćena “ozbiljnim i iskrenim” nastojanjima iračkih lidera da zajedno rade na osposobljavanju vojnih snaga i da, ako ne bude političke volje i nastojanja, kratkoročna vojna pomoć neće dovesti do uspeha.

U medjuvremenu, Islamski ekstremisti su zauzeli dodatne delove Iraka. Zvaničnici su saopštili da su ekstremisti juče zauzeli gradove Džalaula i Sadija u verski podeljenoj istočnoj pokrajini Dijala. Islamisitička grupa Islamska država Iraka i Levanta već je zauzela veći deo severnog Iraka dok njeni pripadnici napreduju ka Bagdadu.

Portparol agencije UN za ljudska prava izjavio je da svetska organizacija dobija izveštaje da su stotine ljudi proteklih dana ubijene u Iraku dok broj ranjenih i povredjenih dostiže hiljadu. Takodje se navodi da ekstremisti nastoje da pronadju i likvidiraju svakog ko je saradjivao sa vladom u Bagdadu.
XS
SM
MD
LG