Linkovi

Obamine poruke EU i Kongresu


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, 8. jun 2012.
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, 8. jun 2012.

Američki predsednik apeluje na evropske lidere da hitno reše dužničku krizu, a na Kongres da ubrza oporavak američke ekonomije.

Komentarišući ekonomsku krizu u Evropi predsednik Obama je na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da veruje da evropski lideri shvataju ozbiljnost situacije i potrebu da hitno preduzmu akciju kako bi okončali dugotrajnu dužničku krizu.

Obama je takodje rekao da smatra da je u interesu svih zemalja članica da Grčka ne napušta evrozonu, dodavši da Sjedinjene Države shvataju da je Grčka podnela velike žrtve zbog mera štednje, ali da bi izlazak iz evrozone doneo još veće teškoće.

Američki predsednik je takodje uputio oštre kritike Kongresu, posebno republikanskim zakonodavcima, zbog toga što nisu usvojili njegove predloge za otvaranje novih radnih mesta. Obama je naglasio da njegovi predlozi za zapošljavanje ne sadrže samo ideje demokrata već da ih podržavaju i nezavisni, nestranački ekonomisti koji veruju da bi one ubrzale oporavak američke ekonomije.

"Ako Kongres odluči da uprkos tome ne preduzme ništa jednostavno zato što je ovo izborna godina onda to treba da objasni američkom narodu. Biće dovoljno vremena da vodimo debatu o našim budućim planovima. Ja ću rado da se uključim u tu debatu. Ali sada bi ljudi u Vašingtonu trebalo da se usredsrede na to da učine sve kako bismo održali naš oporavak i kako bi naša zemlja ostala snažna," rekao je američki predsednik
XS
SM
MD
LG