Linkovi

Obama u UN: Potrebna saradnja protiv ekstremizma


Predsednik Obama se obratio Generalnoj skupštini UN-a, 24. septembar 2014.
Predsednik Obama se obratio Generalnoj skupštini UN-a, 24. septembar 2014.

Predsjednik Barak Obama se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku pozvavši na saradnju u borbi protiv niza izazova.

Predsjednik Barak Obama je u obraćanju Generalno skupštini Ujedinjenih nacija pozvao na saradnju u borbi protiv niza izazova, od ekstremizma i sukoba do epidemije ebole i klimatskih promjena.

Uz poruku da se svijet nalazi na raskršćima između rata i mira, nereda i integracije i straha i nade, predsjednik Obama pozvao svet na saradnju.

"Na tim raskršćima, mogu da vam obećam da Sjedinjene Države neće biti ometene ili spriječene da urade ono što je neophodno. Mi smo nasljednici ponosne zaostavštine slobode i spremni smo da uradimo što je potrebno da osiguramo taj legat za buduće generacije. Pridružite nam se u toj zajedničkoj misiji, za djecu danas i u budućnosti.”, rekao je američki predsednik.

Obama se u govoru osrvnuo na brojne međunarodne krize, ali je njegovim obraćanjem dominirao problem ekstremizma i Islamske države. Predsjednik je pozvao svijet da mu se pridruži u naporu da, kako je naglasio, degradira i konačno uništi tu terorističku organizaciju.

“Ni jedan Bog ne odobrava taj teror. Nema opravdanja za te akcije. Sa takvom vrstom zla nema pregovora. Ubice, poput ovih, jedino razumiju jezik sile. Sjedinjene Države će stoga raditi u okviru šire koalicije da razbiju tu mrežu smrti. U tom naporu, nismo sami. Niti planiramo da pošaljemo američke snage da okupiraju strane zemlje. Oni koji su se pridružili ISIL-u trebalo bi napuste ratište dok mogu.”, ukazao je Barak Obama.

Obama je u renoviranoj sali Generalne skupštine uputio i poruku Rusiji da odustane od svoje agresije protiv Ukrajine, navodeći da potezi Moskve ugrožavaju poslijeratni poredak.

“Amerika i naši saveznici podržaće ukrajinski narod, dok razvija demokratiju i ekonomiju. Ojačaćemo naše NATO saveznike i poštovati princip kolektivne samoodbrane. Nametnućemo Rusiji cijenu za agresiju i istinom se boriti protiv neistine.”, kaže američki predsednik.

Iznoseći široku viziju američkog liderstva u svijetu, predsjednik se između ostalog založio i za svobuhvatni napor u zaustavljanju epidemije ebole, te pozvao iranske vlasti da sarađuju sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u rešavanju nuklearnog spora.

“Svi ovi problem zahtijevaju hitnu pažnju, poručio je Obama i istakao da su oni takođe simptomi šireg probema - neuspješnog pokušaja međunarodnog sistema da održi korak sa povezanim svijetom.

"Nismo dovoljno uložili u zdravstvene kapacitete u zemljama u razvoju. Prečesto nismo primjenjivali međunarodne standarde, kada je bilo neugodno to uraditi. I nismo se dovoljno snažno suprostavili netoleranciji, sektaštvu i beznađu koji podstiču nasilni ekstremizam u prevelikom broju djelova svijeta.”, istakao je Barak Obama.

Otvarajući zasjedanje Generalne skupštine, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun rekao je da su ljudska prava predmet napada širom svijeta, te da je potrebna odlučna akcija da se zaustave zločini, kao i iskrena diskusija o onome što je dovelo da postojećih prijetnji.

XS
SM
MD
LG