Linkovi

Obama: Dajte demokratama vreme


Obama: Dajte demokratama vreme
Obama: Dajte demokratama vreme

Prema najnovijim istraživanjima, recesija se u Sjedinjenim Državama završila u junu prošle godine, ali predsednik Barak Obama kaže da mnogi Amerikanci i dalje osećaju njene posledice. Američki predsednik je juče na skupu koji je televizija prenosila uživo, odgovarao na pitanja Amerikanaca različitih zanimanja i uzrasta – od vlasnika malih firmi, preko nastavnika i studenata, do nezaposlenih.

Predsednikova poruka u izbornoj godini glasi - dajte demokratama više vremena da srede ekonomiju.

Ne nude nam nove ideje ili novu politiku. Predsednik upravnog odbora jedne njihove kampanje je rekao, citiram, da će oni nastaviti da promovišu politiku koja je važila i pre nego što sam ja došao u Belu kuću“, istakao je Obama.

U to je medjutim teško ubediti i njegove istomišljenike.

“Da li je američki san za mene mrtav?”, pitao je predsednika jedan Amerikanac, dok je njegova sunarodnica Velma Hart izjavila pred predsedniikom: "Iscrpljena sam od toga što moram da vas branim; i vas i vašu administraciju. Od toga što moram da branim platformu za promene za koje sam glasala.”

Moja namera ovde nije da vas ubedim da je sve na svom mestu. Nije. Ono što sam došao da kažem je da se krećemo u dobrom pravcu", poručio je američki predsednik.

Bivši predsednk Bil Klinton predložio je nešto novo.

Razumljivo je što ste ljuti. Ali napravite izbor na osnovu toga šta treba uraditi i ko je bolji za taj posao”.

U to međutim neće biti lako ubediti birače. Prema novom istraživanju TV mreže ABC i Jahua, 23 odsto ispitanika kaže da bi demokrate trebalo da imaju većinu kako bi se ekonomija oporavila, dok 26 odsto smatra da bi za to bili bolji republikanci. Gotovo polovina, 47 odsto, misli da nije važno koja stranka ima većinu. Velma Hart kaže da gubi upravo ono što je bio Obamin zaštitni znak – nadu.

Verovala sam da on im nešto posebno što će pomoći da se stvari za srednju klasu kreću brže, promišljenije i u boljem pravcu.”

Takav pesimizam prožima se kroz sve klase američkog društva. Prema pomenutom istraživanju, polovina Amerikanaca kaže da je američki san i dalje dostižan, ali 43 odsto više ne misli tako.

XS
SM
MD
LG