Linkovi

Optimizam u Obaminom govoru o stanju nacije


Poslednji Obamin govor o stanju nacije
Poslednji Obamin govor o stanju nacije

Predsednik SAD Barak Obama kaže da će u svom poslednjem govoru o stanju unije izneti optimističnu viziju Amerike – ne samo u njegovim poslednjim mesecima na položaju već i u narednim godinama.

"Od kako sam pre sedam godina došao na položaj u jeku krize, ne verujem da sam ikada bio optimističniji povodom predstojeće godine, nego što sam upravo sada", rekao je Obama u video poruci koju je snimio u Beloj kući pred govor o stanju nacije.

Taj optimizam – ne samo za 2016. već i za niz narednih godina – će biti evidentan kada se predsednik Obama večeras obrati naciji sa porukom u poslednjem govoru o stanju unije.

Za razliku od prošle godine, kada je predsednik Obama izneo specifične predloge uključujući uvođenje besplatnih studija na lokalnim koledžima i jačanje bezbednosti na internetu ...

Sekretar za štampu u Beloj kući Džoš Ernest ističe da će se predsednik ovog puta fokusirati na dugoročne perpespektivu zemlje i izneti argumente protiv pesimizma koji se može čuti u predizbornoj predsedničkoj kampanji i kao i u anketama javnog mnjenja.

"Toliko toga što čujemo od druge strane je usredsređeno na strah od budućnosti, zebnju i nesigurnost u svet koji se menja. Činjenica je da su SAD bolje pozicionirane nego bilo koja druga zemlja u svetu da iskoriste mogućnosti koje su pred nama", istakao je Ernest.

Predsednik će u govoru istaći i ono što je postignuto od kako je preuzeo položaj 2009, kao što je to izneo u svom nedeljnom obraćanju naciji u subotu.

"Naši poslovni svet već 70 nedelja za redom otvara nova radna mesta sa više od 14 miliona novih radnih mesta ukupno. Poboljšali smo situaciju u školama i u načinu na koji plaćamo koledž. Uložili smo investicije bez presedana u čistu energiju i pošli stazom manje upotrebe uglja”, podsetio je američki predsednik.

Na globalnom frontu predsednik Obama će verovatno podvući nedavne diplomatske uspehe u normalizaciji odnosa sa Kubom, postizanju nuklearnog sporazuma sa Iranom i rad na sporazumu o klimatskim promenama.

Medjutim profesor sa Džordž Vašington univerziteta, Metju Dalek kaže da će predsednik verovatno da se osvrne na aktuelne probleme poput borbe protiv terorizma i ekstremističke grupe Islamska država.

"U odbrani strategije koju sprovodi protiv Islamske države mogao bi takođe da iznese promašenost ideje da se problem može rešiti slanjem američkih trupa u Irak i Siriju ili da je bombardovanje rešenje za taj problem", smatra Dalek.

Bez obzira na zabrinutost o nacionalnoj bezbednosti koja vlada u javnosti, iz Bele kuće ističu da predsednik nikada nije imao više poverenja u sposobnost zemlje da se suoči sa izazovima - što je poruka koju će predsednik Obama večeras preneti američkom narodu.

XS
SM
MD
LG