Linkovi

Obama brani dogovor sa republikancima


Predsednik Obama tvrdi da je postigao najbolji mogući dogovor sa republikancima
Predsednik Obama tvrdi da je postigao najbolji mogući dogovor sa republikancima

Predsednik Obama pozvao je Kongres da odobri njegov zakonski predlog o poreskim olakšicama koji je rezultat kompromisa sa republikancima. Potpredsednik Džo Bajden takodje je lobirao medju demokratama u Predstavničkom domu nastojeći da ih ubedi da glasaju za predlog. Medjutim, mnoge demokrate su nezadovoljne jer smatraju da je predsednik Obama dobio od republikanaca premalo nakon što je pristao da produži poreske olakšice za najbogatije Amerikance i da smanji porez na nasledstvo.

Predsednik Obama tvrdi da je kompromis dobar za ekonomiju i za srednju klasu i da je to najbolje što je mogao da postigne, ali mnoge demokrate nisu uverene u to. Obama i dalje ističe da namerava da ukine Bušove poreske olakšice za najbogatije za dve godine:

“Republikanci će morati da objasne Amerikancima za dve godine kako zadržavanje tih olakšica za najbogatije može da se uklopi u smanjenje deficita i duga.”

Ipak, mnoge demokrate na Kapitol Hilu, posebno u Predstavničkom domu, smatraju da Obamin sporazum sa republikancima nije dovoljno dobar. Zvaničnici Bele kuće insistiraju da je to najbolji mogući sporazum, sa poreskim olakšicama za srednju klasu i produženjem beneficija za nezaposlene. Medjutim, neke demokrate strahuju da bi više od stotinu njihovih kolega u Predstavničkom domu moglo da glasa protiv Obaminog predloga.

Pri tom, predesednik Obama nema problem samo u svojoj stranci. Konzervativni republikanski senator Džim Dimint is Južne Karoline najavio je da će se pridružiti liberalima, poput senatora Bernija Sendersa iz Vermonta, u pokušaju da spreči glasanje o zakonskom predlogu proceduralnim sredstvima.

XS
SM
MD
LG