Linkovi

Obama sutra o stanju unije


Obamin prvi Govor o stanju unije, 27. januar 2010
Obamin prvi Govor o stanju unije, 27. januar 2010

Predsednik Barak Obama sutra će pred članovima oba doma Kongresa, održati drugi govor o stanju unije. Ovog puta predsednik Obama obratiće se članovima Kongresa pod znatno izmenjenim političkim okolnostima posle uspeha republikanske stranke na novembarskim izborima. Predstavnik Bele kuće Robert Gibs nagovestio je da će najveći deo govora predsednika Obame biti posvećen ekonomiji i nastojanjima da se otvore nova radna mesta i poveća konkurentnost Sjedinjenih Država u svetu.

Predsednik Obama će se suočiti sa drastično izmenjenim odnosom snaga u Predstavničkom domu, kada se sutra obrati Kongresu i naciji svojim drugim Govorom o stanju unije. Republikanci su sada u Predstavničkom domu većina i već su usvojili opoziv glavnog Obaminog Zakona o reformi zdravstvenog sistema u Sjedinjenim Državama. To glasanje je doduše simbolično, s obzirom da neće moći da prođe u Senatu, gde demokratski i nezavisni senatori i dalje imaju većinu.

Predsednici po tradiciji koriste Govor o stanju unije za procenu ukupne situacije u zemlji, od ekonomije do inostrane politike. Oni koriste govor i da iznesu svoj program – često predlažući nove ideje ili promene načina razmišljanja, da bi ih Amerikanci razmotrili. Sekretar za informacije Bele kuće, Robert Gibs, kaže da će se predsednik Obama po svemu sudeći usredsrediti na obnovu ekonomije.

Na korake koje predsednik veruje da zemlja treba da preduzme da bi se nastavio ekonomski oporavak, korake koje treba kratkoročno da preduzmemo u vezi sa radnim mestima i srednjoročne i dugoročne korake za dovođenje budžeta u red i povećanje konkurentnosti i inovacija koje će nam omogućiti da stvorimo radna mesta sutrašnjice.“

Obama će se usredsrediti na obnovu privrede: Robert Gibs
Obama će se usredsrediti na obnovu privrede: Robert Gibs

Obama će održati govor naciji u vreme kada se u javnosti znatno povećala popularnost mera koje preduzima. Do toga je došlo zahvaljujući zakonodavnim pobedama, među kojima su i one koje je omogućio njegov kontroverzni kompromis sa republikanacima da produži važnost poreskih smanjenja za sve Amerikance iz ere predsednika Buša i produži trajanje državne pomoći za nezaposlene.

„Možda nećemo biti u stanju da sprečimo sva zla na svetu, ali znam da samo od nas zavisi kako ćemo međusobno da se ophodimo“, kazao je predsednik Obama.

Pozitivnije ocene javnog mnjenja su takođe posledica načina na koji Amerikanci vide Obamin vešto sročeni govor posvećen žrtvama nedavne pucnjave u Tusonu u Arizoni, u kojem se on založio za veću uljudnost u javnoj raspravi.

Politički analitičar Džon Fortijer iz američkog Instituta „enterprajz“, kaže da bi predsednik bio u lošijem položaju da je Govor o stanju unije držao odmah posle novembraskih kongresnih izbora, na polovini svog mandata. Međutim, kompromisi koje je postigao sa republikancima ga prikazuju kao nekog ko se zalaže za novi pragmatizam, što Amerikanci cene.

Vidite da predsedniik već ispoljava određene nagoveštaje približavanja sredini, da ima određenu vrstu pragmatizma.“

Govor o stanju unije dolazi u vreme kada je gotovo 150 hiljada američkih vojnika i dalje u Avganistanu i Iraku, dok ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je avganistanski rat krajnje nepopularan među Amerikancima. Obama će ponovo odati priznanje žrtvama koje podnosi vojska.

Šta god bile teme njegovog govora, izvesno je da predsednik Obama namerava da se bori za ponovni izbor. Sa dopunjenim osobljem Bele kuće koje mu pomaže da se učvrsti kao politički umerenjak, pre nego levičarski liberal i izađe na kraj sa povećanom republikanskom kontrolom nad Kongresom, on je već uspostavio politički mehanizam za 2012.

XS
SM
MD
LG