Linkovi

Svet pozdravlja odluku o povlačenju


Avganistanski predsednik, sa potpredsjednicima i ključnim ministrima, komentariše najavu povlačenja američkih snaga
Avganistanski predsednik, sa potpredsjednicima i ključnim ministrima, komentariše najavu povlačenja američkih snaga

Reagujući na sinoćnji govor predsjednika Obame , avganistanski zvaničnici su saopštili da su spremni da preuzmu odgovornost za bezbjednost zemlje, kada američke snage počnu da se povlače narednog mjeseca. Odluku o povlačenju pozdravili su i zvaničnici zemalja članica NATO-a

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai kazao je u Kabulu da je njegova zemlja spremna da preuzme odgovornost za svoju odbranu.

"Pozdravljamo najavu njegove ekselencije predsjednika Amerike o povlačenju 10 hiljada američkih snaga tokom ove godine i dodatne 23 hiljade do sredine 2012. Smatramo da je to dobar potez za američki narod i Avganistan i podržavamo ga. Čestitamo avganistanskom narodu koji je postigao napredak u odbrani svoje zemlje”.

Pojedini avganistanski vojnici kažu da su spremni da od Sjedinjenih Država preuzmu kontrolu.

“Sposobni smo da preuzmemo kontrolu nad bezbjednošću zemlje i pustimo Amerikance da idu kući. Zadovoljni smo što je naša vojska sada u potpunosti spremna da brani svoju zemlju”, kaže vojnik Nazer Ahmed.

Drugi pak smatraju da avganistanska vojska nije dovoljno dobro opremljena.

“Prije nego što avganistanske snage preuzmu odgovornost za bezbjednost, pozivamo naše lidere da nas opreme sa boljom i jačom municijom”, smatra Gulam Hasan, instruktor u avganistanskoj vojsci.

Vojnici u Kandaharu prate govor predsjednika Baraka Obame
Vojnici u Kandaharu prate govor predsjednika Baraka Obame

Stanovnici pokrajine Helmnad pozdravili su najavljeno povlačenje američkih vojnika, dok pojedini u Kabulu upozoravaju na moguće probleme.

“Srećni smo što će naše avganistanske policijske snage da preuzmu kontrolu. Ne želimo da strane trupe pretražuju naše kuće i srećni smo što odlaze”, kaže stanovnik pokrajine Helmand Mohamed Esja.

Ne želimo potpuno povlačenje stranih trupa u ovom trenutku, zato što će biti još problema i porasta nasilja u zemlji. Nadam se da će strani vojnici prepoznati te probleme i početi da se postepeno povlače, dok naše snage ne ojačaju, a ekonomija bude bolja”, ističe Mirvais Adebar, stanovnik Kabula.

U Briselu, generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, pozdravio je odluku američkog predsjednika.

"Ta odluka je rezultat napretka koji smo postigli u Avganistanu i uslijedila je nakon temeljnih konsultacija sa NATO saveznicima i partnerima”.

Slično je reagovala iI britanska vlada, koja je najavila da će na osnovu uslova na terenu utvrditi tempo povlačenja britanskih vojnika.

“Premijer je najavio prije nekoliko nedjelja da će broj vojnika biti smanjen za 400 tokom ove godine do narednog februara, dok će u zemlji ostati 9.500 Britanaca. Nastavićemo da procjenjujemo broj potrebnih britanskih snaga, na osnovu uslova na terenu. Naravno, do 2015, kada više nećemo imati borbene trupe u Avganistanu ili barem ne u trenutnom broju”, saopštio je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg.

Njemačka je takođe najavila da će do kraja ove godine smanjiti svoj kontigent od 5.000 vojnika, dok će tempo povlačenja francuskih snaga biti sličan američkom.

XS
SM
MD
LG