Linkovi

Obama obnovio podršku Južnoj Koreji


Predsednik Barak Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje u Seulu, 25. aprila 2014.
Predsednik Barak Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje u Seulu, 25. aprila 2014.

Predsednik Obama ponovo je izrazio američku podršku Južnoj Koreji i istovremeno upozorio Severnu Koreju da odustane od novih nuklearnih proba.

Ranije ove nedelje, južnokorejska vlada upozorila je da se na satelitskim snimcima glavne severnokorejske lokacije za nuklearne probe vidi povećana aktivnost, što znači da se Pjongjang priprema za novi test.

Pošto je položio venac na spomen-ploču žrtvama rata, predsednik Obama je obišao istorijsku palatu u Seulu posle čega se sastao sa predsednicom Južne Koreje, Park Geun-hje.

Američki predsednik je ranije danas upozorio Severnu Koreju da ne sprovodi nuklearnu probu istakavši da bi u suprotnom bilo moguće uvođenje novih sankcija:

“Sjedinjene Države i Južna Koreja stoje rame uz rame – kako protiv provokacija Pjongjanga tako i u tome što odbijamo da prihvatimo nuklearnu Severnu Koreju, koja pretnjama neće postići ništa osim još veće izolacije”.

Zabrinutost zbog Severne Koreje, međutim, bila je u drugom planu posle prošlonedeljene katastrofe kada je posle potapanja feribota u Južnoj Koreji poginulo i nestalo preko 300 ljudi.

Sastanak dvoje lidera počeo je minutom ćutanja, a Obama je izrazio svoje saučešće zbog te tragedije.

Američki predsednik je takođe pokušao da pronađe način da umanji tenzije između Južne Koreje i drugog važnog američkog saveznika – Japana, u vezi sa drugim istorijski spornim pitanjem. On je rekao da bi trebalo razmotriti slučajeve tzv. “žena za opuštanje” – odnosno Korejki koje su tokom japanske vladavine poluostrvom u prošlom veku, služile kao seksualne robinje:

“Smatram da bi svako od nas trebalo da se osvrne na istoriju, na to šta se npr. dogodilo sa ženama za opuštanje ovde u Južnoj Koreji. Trebalo bi da priznamo da je to bilo stravično i nečuveno kršenje ljudskih prava. Te žene su zlostavljanje na načine, koji su, i u sred rata, šokantni”.

Obamina prva stanica u okviru azijske turneje bila je Japan, odakle ga je car Akihito ispratio u petak. Baš kao i u Južnoj Koreji, japanski lideri želeli su da čuju Obaminu potvrdu američke predanosti u vezi sa saradnjom u oblasti bezbednosti. Posle dva dana u Južnoj Koreji, Obama će otputovati u Maleziju, a zatim na Filipine što će biti njegova poslednja stanica.
XS
SM
MD
LG