Linkovi

Obama vidi uspeh u Libiji


Obama vidi uspeh u Libiji
Obama vidi uspeh u Libiji

Američki predsednik Barak Obama smatra da vojna misija Sjedinjenih Država u Libiji postiže uspeh.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji, tačno sedam dana pošto su SAD i saveznici započeli vojnu akciju s ciljem uspostavljanja zone zabrane letenja iznad Libije i zaštite civila od napada vladinih snaga, predsednik Obama je rekao da je libijska protiv-vazdušna odbrana potpuno onemogućena.

Odgovornost za rukovođenje operacijom u Libiji trenutno je u fazi prenošenja sa SAD na NATO, a Obama je poručio da je upravo to način kako bi međunarodna zajednica trebalo da funkcioniše, da "više nacija, a ne samo Sjedinjene Države, ima odgovornost i podnose troškove održavanja mira i bezbednosti".

Američki predsednik nije pomenuo jučerašnji izveštaj dnevnika "Vašington post", u kome se navodi informacija dobijena od neimenovanih američkih i evropskih zveničnika, da SAD i saveznici razmatraju mogućnost dostave oružja libijskoj opoziciji. Kaže se da američki zvaničnici veruju da tekst rezolucije Ujedinjenih nacija, koju je usvojio Savet bezbednosti i kojom se proglašava zona zabrane letenja, takođe dozvoljava sličan vojni program dostavljanja oružja pobunjenicima. Međutim, američki zvaničnici kažu da još nije doneta odluka šta dalje činiti.

XS
SM
MD
LG