Linkovi

Obama: Samice uskraćuju drugu šansu


Zatvorenici u državi Vašington, kojima je dozvoljeno vežbanje u dvorištu, za razliku od onih koji provode 23 sata dnevno u samicama
Zatvorenici u državi Vašington, kojima je dozvoljeno vežbanje u dvorištu, za razliku od onih koji provode 23 sata dnevno u samicama

Američki predsednik u komentaru za američki dnevnik "Vašington Post" navodi da praksa izolacije u zatvorima ima potencijalno "razorne, dugoročne psihološke posledice".

Američki predsednik Barak Obama usvojio je reformu sistema federalnih zatvora, koja obuhvata zabranu stavljanja maloletnih zatvorenika u samicu i ograničavanje situacija u kojima odrasle osobe mogu da budu u izolaciji.

U komentaru koji je kasno sinoć objavio američki dnevnik "Vašington Post", Obama je naveo da se u SAD i do 100 hiljada ljudi nalaze u samicama i da ta praksa ima potencijalno "razorne, dugoročne psihološke posledice".

"SAD su nacija u kojoj se pruža druga prilika, ali iskustvo boravka u samici previše često uskraćuje tu drugu priliku", naveo je Obama, dodajući da "oni koji uspeju da izađu iz zatvora često imaju problema da zadrže posao, da se ujedine sa svojim porodicama i postanu produktivni članovi društva".

U američkim federalnim zatvorima nalazi se oko 200 hiljada zatvorenika, a predsednik Obama tvrdi da bi eliminacija samica za maloletnike i one koji su počinili manje prekršaje za vreme boravka u zatvoru obuhvatila 10 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG