Linkovi

Drugi dan ruskih vazdušnih napada u Siriji


Posle ruskog vazdušnog napada u Talbisehu u Siriji. Septembar, 2015.
Posle ruskog vazdušnog napada u Talbisehu u Siriji. Septembar, 2015.

Ruski borbeni avioni drugi dan za redom vrše vazdušne udare u Siriji, gađajući ne samo položaje ekstremističke grupe Islamska država, već i borce koje uživaju podršku Sjedinjenih Država, navode nezavisni posmatrači.

Ruski ministar odbrane, rekao je u jednom televizijskom izveštaju da su ruski avioni izvršili udare na desetine meta Islamske države, uključujući komandne centre i skladišta oružja. Kremlj je međutim, priznao da takođe vrši napade na grupe koje nisu ekstremističke.

„Te su organizacije dobro poznate dok se ciljevi biraju u koordinaciji sa oružanim snagama Sirije,“ rekao je danas portparol Dmitrij Peskov. Njegova izjava je u suprotnosti sa jučerašnim saopštenjem šefa kabineta predsednika Vladimira Putina, koji je izjavio da je isključiva svrha vazdušnih udara pružanje pomoći sirijskoj vladi u borbi protiv ekstremista.

Napad na grupu koju pomažu SAD

Današnji vazdušni napadi vršeni su u područjima u kojima operiše pobunjenička grupa Tadžamu Alezahu koju podražava Vašington, javila je Sirijska observatorija za ljudska prava u Londonu.

Sekretar za odbranu Eš Karter je juče u Pentagonu rekao da će koalicija koju predvode SAD nastaviti vazdušnu kampanju sa ostalim državama protiv islamskih ekstremista. On je rekao je da ruski vazdušni udari obuhvataju i područja koja su izvan kontrole Islamske države.

„Po svemu sudeći ruski vazdušni napadi vršeni su u područjima gde verovatno nema boraca Islamske države,“ rekao je Karter.

Anonimni izvor u Pentagonu izjavio je Glasu Amerike da je Islamska država koncentrisana u gradovima Raka i Alepo i u istočnom gradu Deir al-Zur. S druge strane, većina boraca protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada nalazi se u Homsu, koji je juče bio pod napadom ruskih borbenih aviona.

Opasne dimenzije rata

„Logično je zaključiti da udari nisu usmereni protiv ID,“ naveo je isti izvor.

Ruski zvaničnici su u početku insistirali da ratni avioni gađaju ekstremiste koji su i meta američkih napada, negirajući kritiku SAD da ruska vojska svoje vazdušne udare nije koordinisala, nazivajući tu kritiku „rat dezinformacijama.“

Aleksandar Orlov, ruski ambsador u Francuskoj, naveo je da je ruska kampanja usledila pošto jednogodišnja kampanja SAD i njihovih partnera, nije uspela da ukloni ekstremiste ID. Orlov je takođe izjavio da bi u Siriji za godinu dana mogli da se održe „slobodni izbori“. Ruski vojni izvori navode da je juče izvedeno 20 vazdušnih udara u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je u jučerašnjoj akciji, koju je predsednik Putin nazvao akcijom predupređivanja ekstremista, uništeno osam položaja boraca Islamske države.

Orlov nije pružio detalje, ali je rekao da su mete bile instalacije Islamske države i Nusra Fronta, filijale Al Kaide u Siriji – „dve terorističke organizacije koje su priznate kao takve.“ Orlov je francuskom Info radiju rekao da su avioni pružali podršku sirijskim kopnenim trupama, kritikujući pri tom manjkavost dosadašnjih operacija protiv Islamske države.

„Vidimio da koalicija već godinu dana operiše u Sirji, izvedeno je 5 hiljada udara, ali Islamska država ostaje,“ rekao je Orlov.

Karter: Dolivanje ulja na vatru

S obzirom na svakodnevne savezničke vazdušne napade, i sada prisutvo ruskih ratnih aviona u sirijskom vazdušnom prostoru, rat je dobio opasne dimenzije.

Orlov je rekao da su ruski zvaničnici upozorili američku stranu, „putem poverljivih kanala“ da planiraju da vrše napade. On je takođe istakao da se u Bagdadu podiže centar za koordinaciju, koji bi uključio Sirijce, Iračane, Irance i Ruse, kao i sve druge države koja žele da se prilključe.

Vođa opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta, Haled Hodža, saopštio je u Ujedinjnim nacijama da je u ruskim vazdušnim napadima na četiri područja, ubijeno 36 civila, uključujuići petoro dece.

Rusija je započela napade u sredu, nekoliko sati pošto je gornji dom Ruskog parlamenta usvojio zahtev predsednika Putina za raspoređivanje vojske u Siriji.

Po rečima šefa Pentagona, Eša Kartera - odluka Rusije da krene sa vazdušnim napadima, kao pomoć predsedniku Sirije Bašara al-Asadu - ravna je „dolivanju ulja na vatru,“ u četvorogodišnjem sirijskom građanskom ratu.

XS
SM
MD
LG