Linkovi

Obama predstavio svoju antiterorističku politiku


Predsednik Obama tokom govora na Univerzitetu za nacionalnu odbranu, Vašington, 23. maj 2013.
Predsednik Obama tokom govora na Univerzitetu za nacionalnu odbranu, Vašington, 23. maj 2013.

Američki predsednik izjavio da su SAD pobedile u bitkama protiv terora, ali da ni jedan predsednik ne može da obeća da će okončati taj rat

Govoreći u Nacionalnom univerzitetu odbrane, u Vašingtonu, Obama je rekao da su Sjedinjene Države pobedile u ratu protiv centralnog rukovodstva Al-Kaide, ali da su se zbog toga teroristi i njihovi saradnici rasuli svuda po svetu.

“To znači da ćemo se suočavati sa lokalnim pretnjama, kao onima u Bengaziju ili u naftnoj rafineriji u Alžiru, u kojima lokalni operativci, možda u labavoj vezi sa regionalnim mrežama, povremeno preduzimaju napade na zapadne diplomate, kompanije i druge meke ciljeve ili se bave otmicama i drugim kriminalom radi finansiranja svojih operacija”, rekao je Obama.

Predsednik je rekao da su prikupljanje i razmena informacija, kao i hapšenja i suđenja teroristima, ključni za borbu protiv terorizma.

“Tako se jedan somalski terorista, uhapšen kraj obale Jemena, našao u zatvoru u Njujorku. Tako smo u saradnji sa evropskim saveznicima osujetili planove, od Danske i Nemačke do Britanije. Tako su nam informacije, prikupljene sa Saudijskom Arabijom, pomogle da sprečimo eksploziju teretnog aviona iznad Atlantika”, rekao je Obama.

Obama je branio upotrebu dronova za zaustavljanje terorista u zemljama čije vlasti ne mogu ili neće da to čine. On je rekao da su civilne žrtve tih napada znatno manje od broja žrtava u terorističkim napadima.

Republikanski senatori kritikovali su Obamin plan za povlačenje svih američkih vojnika iz Avganistana. Džon Mekejn je rekao da je Obama pokazao nedostatak rukovodeće veštine u regionima kao što je Bliski istok.

“Videli smo u protekle više od dve godine masakr 80 do 100 hiljada ljudi, porast broja ekstremističkih elemenata, uključujući Al-Kaidu u Siriji, destabilizaciju u Libanu i Jordanu… sve ono što su pristalice nemešanja rekle da će se desiti ako se umešamo, desilo se jer se nismo umešali”, rekao je Mekejn.

Senator Saksbi Šemblis usprotivio se predsednikovom planu za zatvaranje zatvora Gvantanamo i vraćanju nekih zatvorenika u njihove zemlje.

“Pedeset šestorica su iz Jemena, a posle bombaškog incidenta na Božić 2009, sva prebacivanja u Jemen su stopirana jer nismo bili sigurni da će ih tamošnja vlada zadržati pod kontrolom”, rekao je Šemblis.

Šemblis je dodao da su ti zatvorenici suviše opasni da bi bili vraćeni u Jemen, gde bi – kako je rekao – nastavili da planiraju napade na Amerikance.
XS
SM
MD
LG