Linkovi

Obama popustio republikancima


Američki predsednik Obama rekao novinarima da je postigao kompromis sa republikancima, 06. decembar 2010.
Američki predsednik Obama rekao novinarima da je postigao kompromis sa republikancima, 06. decembar 2010.

U Sjedinjenim Državama sinoć su završeni pregovori predsednika Obame i republikanaca o produženju poreskih olakšica koje je uveo bivši predsednik Džordž Buš – a pobedu su ovog puta odneli republikanci. Dogovor će se pozitivno odraziti na bankovne račune miliona Amerikanaca, medjutim, predsednik će sada morati da objasni zbog čega pravi kompromise sa republikancima oko pitanja za koje je tokom predizborne kampanje tvrdio da će rešiti čim uđe u Belu kuću.

Dvostranački dogovor oko produženja poreskih olakšica koje je uveo bivši predsednik Buš za još dve godine, nije baš ono što je želeo, kaže predsednik Obama, ali to je ono što je zemlji potrebno.

"Nije savršeno. Ovaj kompromis je važan korak na putu ka oporavku", izjavio je Obama.

Prema dogovoru, poreske olakšice i dalje će se odnositi na sve – čak i one sa najvišim primanjima i pored Obaminog obećanja da će bogatiji Amerikanci plaćati više.

“Uzećemo novac od poreskih olakšica za najbogatije i staviti ga u džepove Amerikanaca koji vredno rade”, rekao je Barak Obama u februaru 2008.

Ali u realnosti gde je donošenje odluka u Kongresu otežano zbog promenjenog odnosa broja predstavnika iz redova demokrata i republikanaca, Obama je popustio u zamenu za ustupke republikanaca među kojima su – produženje osiguranja za oko 9 miliona nezaposlenih Amerikanaca za još 13 meseci, zatim produženje poreskih kredita za studente i decu, dok će novim odredbama o porezu na dohodak svaki zaposleni Amerikanac moći da zadrži dodatna 2 odsto na prvih 106 hiljada dolara zarade. Takođe, neke firme će moći da odbiju od poreza 100 odsto određenih ulaganja tokom prve godine poslovanja.

Republikanci su dogovor nazvali “važnim prvim korakom”, ali neke demokrate nisu u to sigurne.

Mnogo ljudi se pita zašto se predsednik Obama ne bori energičnije za ono u šta veruje. Izgleda kao da mnogo brzo prelazi od nule do kompromisa", kaže demokratski kongresmen iz Njujorka, Entoni Vejner.

“Neću dozvoliti da zaposlene familije postanu kolateralna šteta. Neću dozvoliti da se ekonomija uspori”, objasnio je Obama.

Demokrate i republikanci naglašavaju da ovo nije finalni sporazum, jer o njemu tek treba da glasaju Predstavnički dom i Senat.

Potpredsednik Bajden će se već danas sastati sa demokrata u Senatu kako bi ih ubedio da je postizanje kompromisa dobar potez – s obzirom da će se porez, ukoliko se do 1. januara ne izglasa ovo produženje Bušove odredbe – automatski povećati za sve Amerikance.

XS
SM
MD
LG