Linkovi

Obama posetio Portoriko


Predsednik Obama stiže na aerodrom u San Huanu u Portoriku, 14. juna, 2011.
Predsednik Obama stiže na aerodrom u San Huanu u Portoriku, 14. juna, 2011.

Američki predsednik Barak Obama je danas doputovao u Portoriko, gde ga je dočekala oduševljena masa koja je na španskom jeziku uzvikivala „buenas tardes“, odnosno "dobar dan".

Po dolasku u San Huan, predsednik Obama se okupljenim Portorikancima koji su mu priredili svečani doček, zahvalio „na neverovatnom prijemu“ i izrazio predanost porodicama na ostrvu.

Pored ostalog, Obama je istakao napredak u pogledu političkog pitanja državnosti, koje je već dugo vruća tema na ostrvu. Obama podržava održavanje referenduma pre kraja iduće godine, koji bi stanovnicima Portorika omogućio da se opredele za državnost, nezavisnost ili sadašnji poluatonomni federalni status.

„U martu, izveštaj naše predsedničke komisije zadužene za status Portorika, obezbedio je razuman put napred u pogledu tog pitanja, da bi stanovnici ostrva mogli da odluče o svojoj budućnosti. A kada narod Portorika donese jasnu odluku, moja administracija će biti uz vas.“

Obama je prvi aktuelni predsednik Sjedinjenih Država koji je zvanično doputovao na ostrvo posle 50 godina. On se sastao sa guvernerom Luisom Fortunom u guvernerskoj palati, gde je pored ostalog razmotreno i pitanje državnosti.

U intervjuu uoči posete američkog predsednika, guverner je jasno izložio svoj stav prema tom pitanju.

U Vašingtonu se donose određene odluke, a mi ne sedimo za tim stolom. Prema tome, ako smo državljani, a mi se time ponosimo, i ako smo brojniji od drugih država, zbog čega ne bismo učestvovali u procesu odlučivanja“, rekao je Luis Fortuno.

Očekuje se da će tokom razgovora predsednik skrenuti pažnju i na sedam milijardi dolara koje je Portoriko dobio za podsticanje ekonomije. Guverner Fortuno je rekao da je taj paket doveo do direktnog povećanja broja radnih mesta, iako je trebalo dugo vremena da ulaganje novca pokaže rezultate. Predviđeno je da poseta američkog predsednika traje svega nekoliko sati.

XS
SM
MD
LG