Linkovi

Obama: Istisnuti ID iz Sirije i Iraka


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući 18. decembra 2015.
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući 18. decembra 2015.

Na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare ove godine predsednik Obama se osvrnuo na niz ključnih pitanja spoljne i unutrašnje politike.

Predsednik Obama je potvrdio predanost borbi protiv terorizma, kod kuće i u inostranstvu, ali je priznao da je teško otkriti neke od zavera izolovanih terorista, poput napada koji je bračni par radikalizovanih islamista nedavno izvršio u Kaliforniji.

U razgovoru sa novinarima pre nego što je sa porodicom otputovao na dvonedeljni odmor predsednik Obama je takodje rekao da se posetioci i imigranti koji podnose molbe za vize već suočavaju sa pažljivom proverom svega što postiraju na društvenim mrežama, ali je ukazao da je teže doći do sadržaja koji nije dostupan javnosti.

Obama je takodje branio politiku svoje administracije u Egiptu, Libiji i Siriji. On je priznao da su u Libiji napravljene greške zato što je potcenjena potreba da se brzo formira nova vlada. U pogledu Sirije, Obama je ponovio da se i dalje zalaže za odlazak predsednika Bašara al-Asada, ali je priznao da bi politička tranzicija mogla da potraje i da bude postepena.

Američki predsednik je ukazao da Sjedinjene Države treba da ostanu budne dok istovremeno rade sa medjunarodnom zajednicom na tome da istisnu Islamsku državu iz Sirije i Iraka.

On je pomenuo i diplomatska dostignuća svoje administracije - sporazume o iranskom nuklearnom programu i normalizaciji odnosa sa Kubom, kao i sporazum o ograničenju emisija ugljen-dioksida postignut na konferenciji o klimatskim promenama u Parizu.

XS
SM
MD
LG