Linkovi

Obama: Hitno podići granicu zaduživanja


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, poslednjoj u prvom mandatu
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, poslednjoj u prvom mandatu

Predsednik Obama je na konferenciji za novinare u Beloj kući pozvao zakonodavce da politiku ostave po strani i pozabave se donošenjem neophodnih odluka.

Predsednik Barak Obama pozvao je Kongres da hitno odobri povećanje limita do kojeg zemlja može da se zadužuje, ističući da bi bilo apsurdno da njegovi politički protivnici čak i razmišljaju o tome da ne podignu granicu zaduživanja. Na poslednjoj konferenciji za novinare u prvom mandatu, Obama je poručio i da podržava „razumne“ nove kontrole nošenja oružja da bi se sprečila nova masovna ubistva u zemlji.

Predsednik Obama je na konferenciji za novinare u Beloj kući pozvao zakonodavce da politiku ostave po strani i pozabave se donošenjem neophodnih odluka.

Naša ekonomija trenutno beleži rast i kompanije otvaraju nova radna mesta. Očekuje nas dobra godina ako donesemo mudre odluke i podstaknemo pouzdane investicije i dok god politika u Vašingtonu nije prepreka američkom napretku.“

Obama je pozvao Kongres da hitno podigne granicu zaduživanja Sjedinjenih Država sa sadašnjih 16 hiljada i 400 milijardi dolara, upozorivši republikance da ne insistiraju na ustupcima u zamenu za usvajanje te odluke.

Republikanci u Kongresu imaju dva izbora: mogu da deluju odgovorno i plaćaju američke račune ili deluju neodgovorno i uvuku Ameriku u još jednu ekonomsku krizu. Neće međutim dobiti otkup u zamenu za sprečavanje kraha američke ekonomije. Finansijska dobrobit Amerikanaca ne može se koristiti kao sredstvo za pogađanje. Ugled Sjedinjenih Država nije moneta za potkusurivanje.“

Sjedinjene Države već su dostigle limit do kojeg mogu da se zadužuju, ali imaju dovoljno novca da isplaćuju račune još nekoliko nedelja. Obama je naglasio da se taj limit mora podići, ne da bi se povećala državna potrošnja, već da bi se isplatili već postojeći troškovi.

Predsednik je danas takođe obećao da će nastaviti da se zalaže za kontrolu nošenja oružja, nakon prošlomesečnog masakra u osnovnoj školi u Konektikatu. On je najavio da će uskoro od Konresa zatražiti da usvoji novi zakon o oružju, ne navodeći njegove detalje.

“Možete računati da su stvari o kojima sam govorio u prošlosti, uverenje da moramo da imamo strožije provere, da možemo da uložimo mnogo veće napore i osiguramo da šaržeri sa velikim kapacitetom ne budu u rukama onih koji ne bi trebalo da ih imaju, sadržajnoj zabrani automatskog oružja… da su sve to stvari za koje i dalje verujem da imaju smisla. Da li će sve to proći u Kongresu? Ne znam, ali moj prioritet je da budem otvoren prema amričkom narodu i članovima Kongresa o tome šta mislim da će dati rezultate.”

Predsednik je zaključio da će zakonodavci na Kapitol Hilu morati da prate svoju savest kad je reč o glasanju o novim merama u pogledu oružja. Drugi Obamin mandat zvanično počinje 20. januara.
XS
SM
MD
LG