Linkovi

Obama poziva na versku toleranciju


Predsednik Obama: Spaljivanja Kurana je destruktivan potez koji je potpuno u suprotnosti sa američkim vrednostima
Predsednik Obama: Spaljivanja Kurana je destruktivan potez koji je potpuno u suprotnosti sa američkim vrednostima

Uoči sutrašnje godišnjice terorističkih napada u Sjedinjenim Državama i u jeku rasprave o mestu islama u Sjedinjenim Državama, predsednik Barak Obama je na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući pozvao Amerikance da očuvaju tradiciju verske tolerancije. Manje od dva meseca uoči kongresnih izbora predsednik je takodje pojačao svoju kritiku opozicione republike partije.

Današnju konferenciju za novinare predsednik Obama je pre svega posvetio ekonomiji i ekonomskoj politici svoje administracije. Obama je rekao da je njegova agenda u celosti fokusirana na podsticanje američke ekonomije i otvaranje novih radnih mesta, ali je priznao da je ekonomski oporavak, kako se izrazio “bolno spor”.

I dok visoka nezaposlenost preti da donese poraz demokratama na novembarskim kongresnim izborima, predsednik je optužio republikance da favorizuju bogate i teže da se vrate politici koja je dovela do recesije.

“Republikanci blokiraju pomoć srednjoj klasi pošto insistiraju na poreskim olakšicama za milionere i milijardere, što bi ukupno koštalo 700 milijardi dolara tokom narednih 10 godina, a to je prema ekonomistima najgori način da se stimuliše ekonomija”.

Predsednik Barak Obama je uoči sutrašnjeg obeležavanja devete godišnjice terorističkih napada 2001. i u jeku rasprave oko mesta islama u američkom društvu, pozvao Amerikance da očuvaju tradiciju verske tolerancije.

"Mislim da je od apsolutnog značaja da velika većina Amerikanaca ostane verna onom najboljem što imamo - verovanju u versku toleranciju, sa jasnom idejom o tome ko su naši neprijatelji. Naši neprijatelji su al Kaida I njeni saveznici koji pokušavaju da ubiju nas, ali su ubili više muslimana od bilo kog drugog na svetu.”

Osvrnuvši se na kontroverzu povodom planiranog, a zatim otkazanog, spaljivanja Kurana Obama je naglasio da je ta ideja "destruktivan potez" koji je potpuno u suprotnosti sa američkim vrednostima i dodao da je vlada imala obavezu da ukaže pastoru koji je planirao spaljivanje Kurana da bi taj potez ugrozio živote američkih vojnika. Obama je rekao da ne veruje da je vlada uvećala publicitet pastora Terija Džonsa time što ga je kontakitirala, pošto je bilo potrebno da mu zvaničnici upute jasnu poruku da bi njegov potez mogao da ugrozi američke vojnike i da bi bio sredstvo al Kaide za regrutovanje novih sledbenika.

Predsednik je, medjutim, ponovo izneo i svoje uverenje da muslimani imaju pravo da podignu džamiju u blizini mesta terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001. Obama je rekao da neotudjivo pravo Amerikanaca na slobodu veroispovesti znači da – ako na nekom mestu može da se podigne crkva ili druga bogomolja, onda je to slučaj i sa džamijom.

Obama je takodje priznao da jedno od predizbornih obećanja koje nije ispunio jeste zatvaranje pritvornog centra u Zalivu Gvantanamo.

“Uspeli smo da ispunimo mnoga predizborna obećanja. Ono u čemu nismo uspeli je da zatvorimo Gvantanamo. Želeo sam da ga zatvorim ranije, ali nismo ispunili rok. To nije bilo zbog nedovoljnih pokušaja već zato što su političke implikacije tog poteza veoma komplikovane.”

Povodom obnavljanja bliskoistočnih mirovnih pregovora Obama je rekao da ima nadu u uspeh i da su Izraelci i Palestinci "prevazišli očekivanja".

"Biće teško, ali je to rizik vredan uloženog truda zato što je alternativa status kvo koji ne može biti trajno rešenje.”

Obama je dodao da je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da produži moratorijum na izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i zatražio od Palestinaca da olakšaju pregovore time što će pokazati iskrenu želju za uspeh mirovnog procesa.



XS
SM
MD
LG