Linkovi

Obama: Preduzećemo akcije protiv vlada koje su se mešale u izbore u SAD


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da će Sjedinjene Države preduzeti akcije proitiv Rusije ili bilo koje druge vlade koja pokušava da se umeša u američke izbore.

"Mislim da ne postoji sumnja da kad god bilo koja strana vlada pokušava da utiče na integritet naših izbora...mi moramo da preduzmemo akciju. I hoćemo", rekao je predsednik Nacionalnom javnom radiju (NPR) u intervjuu koji je emitovan u petak ujutro.

"Neke akcije će biti eksplicitne i objavljene, druge možda i neće", rekao je on.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) zaključila je da su ruski hakeri upali u kompjutere Demokratske stranke kako bi došli do uznemiravajućih mejlova o predsedničkoj kampanji Hilari Klinton sa očiglednim ciljem da se pomogne republikancu Donaldu Trampu da dobije prošlomesečne izbore.

Zvaničnici: Putin je znao

Najviši zvaničnici Bele kuće saopštili su da tako nešto ne bi moglo da se desi bez umešanosti ili direktne obaveštenosti predsednika Rusije Vladimira Putina. Moskva je te optužbe nazvala "smešnim besmislicama".

Obama je rekao za NPR rekao i dalje postoji "čitav niz procena" koje cirkulišu u američkim obaveštajnim agencijama i da on čeka konačni izveštaj o tome ko je tačno bio umešan i zašto je to uradio.

Ali to ni na koji način ne umanjuje ono što je u osnovi svako mogao da vidi tokom izbora, da je u suštini ono što su ruski hakeri uradili stvorilo mnogo problema kampanji Hilari Klinton nego što je to učinjeno sa kampanjom Donalda Trampa, rekao je Obama.

Sa druge strane, Tramp je upitao na Tviteru: "Ako je Rusija, ili neki drugi entitet, hakovao, zašto je Bela kuća čekala tako dugo da reaguje? Zašto se žale nakon što je Hilari izgubila?"

Obama nije rekao da li misli da je rusko hakovanje kompjutera koštalo Hilari Klinton izbora. Rekao je da mnogi faktori mogu da utiču na glasanje za predsednika, ali da nema sumnje da je to uticalo.

Takođe je rekao da ne može da kaže da li veruje u to da je Trampova kampanja igrala ikakvu ulogu u hakovanju, osim što je iskoristila procurele mejlove u svoju političku korist.

Obama kaže da je zbunjen zbog Trampovog insistiranja da Rusija nije hakovala kompjutere Demokratske stranke i zbog proruskog stava novoizabranog predsednika.

"Postoji prilično veliko krilo Republikanske partije koje me neprestano kritikuje da nisam bio dovoljno čvrst prema Rusiji", rekao je. "Neki od tih ljudi tokom kampanje podržali su Donalda Trampa... Ta vrsta nedoslednosti, mislim, deluje ako ništa drugo da se čini da njihova pozicija spram Rusije svakog dana zavisi od toga šta im je politički upotrebljivo".

Ben Rods, glavni Obamin savetnik za spoljne poslove, rekao je za MSNBC: "Sve što znamo o tome kako Rusija deluje i kako Putin kontroliše vladu sugeriše da je, ponovo, kada govorite o značajnom sajber upadu kao što je ovaj, govorimo zapravo o najvišim nivoima vlasti. I svakako, Vladimir Putin je zvaničnik koji je odgovoran za akcije ruske vlade".

FILE - White House press secretary Josh Earnest speaks during the daily news briefing at the White House in Washington, Dec. 8, 2016.
FILE - White House press secretary Josh Earnest speaks during the daily news briefing at the White House in Washington, Dec. 8, 2016.

Portparol Bele Kuće Još Ernest, obraćajući se novinarima, ukazao je na saopštenje američkih obaveštajnih agencija iz oktobra da su "jedino ruski najviši zvaničnici mogli da dozvole takvu vrstu aktivnosti". Rekao je da "najviši zvaničnici" nije trebalo da bude suptilno. "To je vrlo očigledno", rekao je.

Ernest je odbacio zabrinutost o težnjama da se delegimizuje Trampovo predsednikovanje, rekavši da je Obama rekao vrlo jasno da je opredeljen za mirnu i efikasnu tranziciju vlasti. Ali, takođe je ohrabrio Trampa da podrži čvrstu, transparentnu i nepolitičnu istragu hakovanja.

Jedna od glavnih Trampovih saradnica, Kelin Konvej, u TV intervjuu optužila je Ernsta da je sugerisao da je Tramp možda znao tokom kampanje za rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD i da je "njihovo mešanje imalo negativan uticaj" na kampanju Hilari Klinton.

Kellyanne Conway, campaign manager and senior advisor to the Trump Presidential Transition Team, speaks to the media at Trump Tower in New York, Nov. 16, 2016.
Kellyanne Conway, campaign manager and senior advisor to the Trump Presidential Transition Team, speaks to the media at Trump Tower in New York, Nov. 16, 2016.

"To je zaista izvanredno", rekla je Nokvej za Foks Njuz. "To je zapanjujuće. Pretpostavljam da pretenduje da bude politički znalac nakon što njegov posao bude uskoro okončan. To je neverovatno razočaravajuće čuti sa pozicije sekretara za štampu Bele kuće, zato što je on zapravo izjavio da je novoizabrani predsednik znao za ovo, čak da je možda to oduševljeno dočekao. To je neverovatno neodgovorno i pitam se da li se njegov šef, predsednik Obama, slaže sa tim".

U četvrtak, Ernest je takođe pojačao svoje tvrdnje rekavši da Tramp ne samo da je znao za rusko mešanje tokom kampanje, nego i da ga je ohrabrivao.

"To je prosto činjenica, imate svi to na trakama, kad je republikanski kandidat za predsednika ohrabio Rusiju da hakuje njegove protivnike jer on veruje da bi to moglo da pomogne njegovoj kampanj", rekao je on reporterima na brifingu u Beloj kući. "To nije kontroverzna izjava".

Na svojoj poslednjoj formalnoj pres konferenciji u julu, Tramp je pozvao ruske hakere da potraže melove obrisane sa privatnih servera Hilari Klinto, da bi dan kasnije rekao da je to bila sarkastična šala.

Ali, Ernest kaže da Trampov poziv da se hakuje kompjuter Hilari Klinton "može biti naznaka da je on očigledno bio toga svestan i da je zaključio, bazirano na činjenicama ili izborima koji su mu bili dostupni, da je Rusija umešana".

Ernest je takođe rekao u četvrtak da niko u Beloj kući, ni Kongresu ili u obaveštajnim agencijama SAD, nije pomislio da je smešno to što Rusija pokušava da "destabilizuje našu demokratiju".

Nije bilo mejlova republikanaca

Bela Kuća nije nagovestila da bi Klintonova pobedila na izborima da nije bilo ruskog hakovanja. Ipak, široka lepeza američkih obaveštajnih agencija zaključila je da je Moskva hakovala kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta što je pomoglo nagledanju Klintonove neuspešne kampanje i kompjutera šefa Klintonove kampanje Džona Podestu, kako bi pomogla Trampu da pobedi.

Vikiliks, bez navođenja svog izvora, objavio je hiljade Podestinih mejlova u poslednjem mesecu kampanje, u kojima su mnogo otkrivali neprijatne unutrašnje sukobe umeđu saradnicima Klintonove, bez ikakvog obelodanjivanja bilo čega o Trampovoj kampanji sa kompjutera koji su navodno hakovani u Republikanskog nacionalnom komitetu.

Tramp je osudio zaključke obaveštajnih službi o ruskom mešanju, nazvavši ih "smešnim". On je rekao da je bilo kakvo hakovanje u vezi sa izborima mogla da počini Kina, Rusija ili bilo ko, uključujući i nekog "stokilaša koji sedi u svom krevetu".

XS
SM
MD
LG