Linkovi

Obama i Medvedev u četvrtak potpisuju novi START


Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev sastaće se u četvrtak u Pragu radi potpisivanja novog sporazuma o smanjenju nuklearnih arsenala dve zemlje. Novi sporazum trebalo bi da doprinese jačanju nacionalne bezbednosti obe zemlje kao i njihovih uzajamnih odnosa.

Susret dvojice lidera odigraće se u Pragu, gde je pre godinu dana predsednik Obama izložio svoju viziju sveta bez nuklearnog oružja.

"Danas, jasno i sa uvrenjem saopštavam predanost Amerike ostvarenju mira i bezbednosti, u svetu lišenog nuklearnog oružja", rekao je tada Obama.

Sporazum koji će biti potpisan u četvrtak zameniće takozvani "START 1", koju su 1991. potpisali predsednik Džordž Buš stariji i sovjetski predsednik Mihail Gorbačov. Rok važnosti START-a istekao je 1. decembra 2009. Posle godinu dana teških pregovora Obama i Medvedev potpisaće sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala dve zemlje za 25 do 30 odsto.

To je skroman, ali važan korak napred, kaže Kingston Rif, iz vašingtonskog Centra za kontrolu i neširenje naoružanja.

„Sporazumom se uspostavljavaju verodostojna ograničenja, smanjuju suvišne ruske i američke zalihe nuklearnog oružja i obezbeđuje savremeni, transparentni sistem verifikovanja i nadgledanja“, ističe Rif.

Kingston Rif, Centar za kontrolu i neširenje naoružanja, Vašington
Kingston Rif, Centar za kontrolu i neširenje naoružanja, Vašington

On veruje da će sporazum doprineti uspostavljanju čvršćih uzajamnih odnosa, koji su često bili zategnuti. Rif smatra da bi moglo da dođe i do bliže američko-ruske saradnje u borbi protiv terorizma i zavođenja oštrijih sankcija Teheranu zbog njegovih nuklearnih aktivnosti.

„Poverenje, transparentnost i pouzdanje koje donosi ovaj sporazum obezbediće i olakšaće američko-rusku saradnju na drugim poljima, koja su od ključne važnosti za SAD i Rusiju“, kaže Rif.

Objavljujući postignuti dogovor, 26. marta, Obama je rekao da će on podstaći američki prestiž.

"Prikazali smo važnost američke rukovodeće uloge i američkog partnerstva za našu bezbednost i bezbednost sveta", rekao je Obama.

Posle potpisivanja, sporazum treba da usvoji većina poslanika u ruskoj Dumi i 67 od ukupno 100 članova američkog Senata. Tokom kratkog boravka u Pragu, predsednik Obama razgovaraće u četiri oka sa Medvedevom i prisustvovati večeri sa šefovima 11 država Centralne i Istočne Evrope.

XS
SM
MD
LG