Linkovi

Obamin rad - ključno pitanje na novembarskim izborima


Politički stručnjaci smatraju da će 2010. biti teška godina za predsednika Baraka Obamu i njegove demokratske saveznike u Kongresu. Većina analitičara predvidja da će republikanci osvojiti više mesta na ovogodišnjim kongresnim izborima, na sredini predsednikovog četvorogodišnjeg mandata. Novinar Glasa Amerike Džim Maloun nedavno je obišao Nevadu, zapadnu državu koja je 2008. glasala za Obamu, kako bi stekao uvid u razmišljanje birača o predsedniku i predstojećim izborima.

Demokratski klub "Red Rock“ održava redovne mesečne sastanke nadomak Las Vegasa.

Lokalni kandidati trude se da osvoje podršku gradjana. Pojedine demokrate, kao što je Džon Puntičelo, brine pad popularnosti predsednika Obame.

"Njegova popularnost pada, opada širom Amerike, a tako je i ovde u Nevadi", kaže Puntičelo.

Drugi, poput aktivistkinje Trejsi Lorens, vide dobre vesti za demokrate, i predsednika - "Iako reforma zdravstvene zaštite nije ostvarila sve naše želje, načinjen je važan korak, i mislim da će njegova popularnost ponovo porasti, jer je uspeo da ostvari taj cilj uprkos tome što su mnogi sumnjali u njega.“

Voditelj tok-šou programa u Las Vegasu, "Ser Kuper“, smatra da demokrate treba da budu još energičnije, kako se izbori približavaju.

"Oni nisu toliko odlučni koliko bih ja voleo. Vidite, kada republikanci nešto žele, oni se ustreme ka tome, ne zanima ih da li će, pritom, da pregaze rodjenu majku, sestru ili dete“, priča Ser Kuper.

Dva dana kasnije, prisustvujemo drugačijoj sceni u drugom delu grada, gde republikanci slušaju konzervativnog tok-šou voditelja Rodžera Hedžkoka.

Republikanka Šeron Engl je kandidatkinja za mesto u Senatu, i planira da se u kampanji fokusira na kritike Obaminog rada.

"Sve što je Obama uradio od kada je postao predsednik išlo je na štetu malih preduzeća, na štetu radnog čoveka, i svih Amerikanaca koji žele povratak vlade čiji je rad definisan ustavom“, mišljenja je Engl.

Ta poruka ima odjek kod trgovca naftom, Stena Pulena. On je uznemiren zbog Obaminog plana reforme zdravstvene zaštite i smatra da političari u Vašingtonu ne slušaju njegov glas.

"Nemoguće je da ljudi koji mene predstavljaju u Kongresu glasaju za to, kada većina Amerikanaca nije bila za takav zakon. Ispada da oni bolje od mene znaju šta je dobro za mene, a ja se s tim ne slažem“, kaže republikanac, Sten Pulen.

"Pokret čajanka“, koji je nedavno organizovao miting u Nevadi, privlači Pulena i druge republikance. Za konzervativce iz pokreta – predsednik Obama je glavna meta napada.

"Prvo što ću da uradim je da tužim federalnu vladu, da se zaustavi Obamin zakon o zdravstvu“, obećava kandidat, Džoel Hensen.

Pristalica "pokreta čajanka“, Heris Holer, kaže da republikanci treba da obrate pažnju na taj pokret - "Ako budu istakli kandidate koji će zastupati naše interese, verovatno će osvojiti glasove.“

Medjutim, veliko pitanje u Nevadi i širom zemlje je ekonomija – navodi politikolog Dejvid Demor.

"Meni se čini da će sve zapravo zavisti od poslova i stanja ekonomije, ovde u Nevadi. Jasno je da smo mi bili veoma ozbiljno pogodjeni, i daleko smo iznad nacionalnog proseka po stopi nezaposlenosti“, objašnjava Dejvid Demor sa Univerziteta Nevade u Las Vegasu.

Oslabljena ekonomija na nacionalnom nivou naudila je turizmu u Las Vegasu i republikanci se klade da će birači okušati sreću sa njihovim kandidatima, na novembarskim izborima.

XS
SM
MD
LG