Linkovi

Borba za većinu u Kongresu


Predsednik Obama i demokratska senatorka iz Kalifornije Barbara Bokser
Predsednik Obama i demokratska senatorka iz Kalifornije Barbara Bokser

Predsjednik Barak Obama danas se obraća biračima na predizbornim skupovima u Kaliforniji i Nevadi gdje se, 11 dana uoči kongresnih izbora, vodi tijesna izborna trka između dugogodišnjih demokratskih senatora i republikanskih rivala. Predsjednik se nalazi na četvorodnevnoj turneji u pet saveznih država kako bi pomogao Demokratskoj stranci da zadrži kontrolu u Kongresu.

Predsjednik Obama boravi u Kaliforniji kako bi pružio podršku dugogodišnjoj demokratskoj senatorki Barbari Bokser koja se iznenada našla u tijesnoj izbornoj trci sa republikankom i bivšom direktorkom kompanije „Hjulit Pakard“ Karli Fjorinom.

„Ona ne može da pokrene birače, zato što su ljudi umorni od njenih grčevitih nastojanja da zadrži položaj senatorke“, kazala je Fjorina.

Obama je sinoć govorio na predizbornom skupu još jedne senatorke čiji je ponovni izbor neizvjestan, Peti Marej iz države Vašington.

„Ukoliko niste već glasali za Peti Marej, želim da vam poručim da to treba da uradite odmah nakon skupa.“

Predsjednik pokušava da pomogne Demokratskoj stranci da zadrži kontrolu u Senatu, kao i da pridobije žensko biračko tijelo koje, prema najnovijim anketama, više nije naklonjeno uglavnom demokratama.

Veliki problem za demokrate ove godine je što im ženski birači, iako kažu da će glasati za njih, neće obezbijediti tako veliku prednost kao u prošlost", smatra analitičar Ejmi Volter.

Kasnije večeras, predsjednik Obama će u Las Vegasu dati svoj doprinos kampanji lidera demokratske većine u Senatu Herija Rida, koji je u tijesnoj trci sa kandidatkinjom pokreta „Čajanka“ Šeron Engl. Istovremeno, na Istočnoj obali, bivši predsjednik Bil Klinton, nastavlja da podstiče birače da glasaju za demokrate.

„Izađite na izbore, uzmite budućnost u svoje ruke i zadržite sadašnjeg guvernera“

Neposredno uoči izbora, najuticajnije demokrate učestvovaće na skupovima u Filadelfiji, Bridžportu, Čikagu i Klivlendu.

XS
SM
MD
LG