Linkovi

Obama u Poljskoj


Predsednici 20 zemalja istočne i centralne Evrope prisustvuju plenarnoj sednici u Kraljevskoj palati u Varšavi, 27. maja 2011.
Predsednici 20 zemalja istočne i centralne Evrope prisustvuju plenarnoj sednici u Kraljevskoj palati u Varšavi, 27. maja 2011.

Predsednik Barak Obama je, posle samita G8, doputovao je u dvodnevnu posetu Poljskoj, koja je poslednja stanica njegove evropske turneje u toku koje je posetio Irsku, Britaniju i Francusku.

To je prva Obamina poseta američkom bliskom savezniku - Poljskoj. Po dolasku u Varšavu, on je položio venac na grob neznanog junaka, a takodje je obišao i spomenik junacima varšavskog geta.

Obama se zatim sastao sa predsednikom Bronjislavom Komorovskim, a u Predsedničkoj palati u Varšavi priredjena je radna večera sa 20 predsednika srednje i istočne Evrope koji su se okupili u Varšavi na svom 17. samitu.

Toj večeri neće prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić koji je odbio poziv na samit pošto je na njega, kao ravnopravna, nezavisna država, pozvano Kosovo, a iz istog razloga ne prisustvuje ni rumunski predsednik Trajan Basesku. Poziv da se sastane sa američkim predsednikom odbio je i Leh Valensa, bivši predsednik Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir, rekavši da mu vreme susreta „ne odgovara.“

XS
SM
MD
LG