Linkovi

Obama otkazao azijsku turneju


Predsednik Barak Obama plaća sendvič za sebe i potpredsednika Džozefa Bajdena u lokalnoj prodavnici, blizu Bele kuće
Predsednik Barak Obama plaća sendvič za sebe i potpredsednika Džozefa Bajdena u lokalnoj prodavnici, blizu Bele kuće

Američki predsednik zbog blokade vlade odustao i od učešća na samitima na Baliju i Brunejima...

S obzirom na to da je američka vlada i dalje delimično zatvorena, predsednik Barak Obama otkazao je put u Aziju, gde je trebalo da prisustvuje ključnim regionalnim samitima u Baliju i na Brunejima, i poseti Maleziju i Filipine. Ta odluka izazvala je negativne reakcije pojedinih regionalnih lidera, koji dovode u pitanje posvećenost SAD tom regionu.

Planirana azijska turneja predsednika Obame trebalo je da doprinese jačanju američke ekonomske i vojne posvećenosti Jugoistočnoj Aziji. Državni sekretar Džon Keri predstavljalje predsednika na samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Indoneziji.

Neki od učesnika tog foruma, među njima i ko-predsedavajući Saveta za ekonomsku saradnju pacifičkog regiona Jusuf Vanandi, izrazili su razočaranje Obaminom odlukom:

"Mislim da je šteta i da se oseća razočarenje... mislim da će to imati određeni uticaj na kredibilitet američkog liderstva u budućnosti, zato što nije bio ni na samitu APEK-a u Vladivostoku prošle godine. Stoga mislim da je to važno pitanje o kojem treba da razmisle ozbiljnije u budućnosti".

Neki drugi upotrebili su znatno pomirljiviji ton. Čarls Morison, predsednik centra „Istok-Zapad“, naglasio je da Obamino odsustvo ne bi trebalo da utiče na angažman SAD u regionu.

"Ima ljudi koji će reći da to možda znači da je preusmeravanje SAD na Aziju sada manje izvodljivo nego što je bilo, ali ja se ne slažem. Mislim da se preusmeravanje celog društva, posebno poslovonog dela, dešava već duže vreme".

Tokom otkazane turneje po Aziji, Obama je trebalo da se sastane i sa premijerom Japana Šinzom Abeom.

Na današnjem brifingu za novinare, portparol japanske vlade Jošihide Suga apelovao je na američke zakonodavce da prekinu blokadu svoje vlade:

"Kako bismo osigurali da se ovaj problem ne proširi na brojna druga pitanja, pozivamo Kongres da učini sve što može u pregovorima sa Belom kućom i reši blokadu što je pre moguće".

Samit zemalja APEK-a biće održan na Baliju od sutra do nedelje i na njemu će učestvovati šefovi država iz regiona, među kojima su Kina, Japan, Južna Koreja, Rusija, Malezija i Filipini.

Forum se održava u trenutku dok SAD pokušavaju da postignu dogovor o takozvanom „Trans-pacifičkom partnertvu“, velikom sporazumu o slobodnoj trgovini između 12 zemalja, među kojima neće biti Kina.

S obzirom na to da ima 21 zemlju članicu, APEK prema mišljenju brojnih analitičara predstavljanajvažniji ekonomski blok na svetu.
XS
SM
MD
LG