Linkovi

Obama oprezni optimista posle zaustavljanja nafte


Snimak kamere "Britiš petrouleuma" s dna Meksičkog zaliva na kojem se vidi da više nema isticanja nafte
Snimak kamere "Britiš petrouleuma" s dna Meksičkog zaliva na kojem se vidi da više nema isticanja nafte

Predsednik Barak Obama je dugo očekivani uspeh naftne kompanije Britiš petroleum u zaustavljanju širenja naftne mrlje u Meksičkom zalivu opisao kao „dobru vest“. On je istakao da stručnjaci sada prate rad privremenog poklopca, dok se čeka završetak konstrukcije nove naftne bušotine. Predstavnici BP-a navode da su prvi nagoveštaji pozitivni.

Novi poklopac je postavljen preko oštećene bušotine i nafta više ne ističe u Meksički zaliv, navode predstavnici "Britiš petroleuma". Američki predsednik je danas u Beloj kući izjavio da je zadovoljan, kako se čini, uspehom postavljanja poklopca.

„Sve u svemu, novi poklopac je dobra vest. Ili ćemo uspeti da potpuno zaustavimo izlivanje ili ćemo moći da prikupimo većinu nafte koja se izlila iz bušotine, medjutim nećemo znati šta je bolji pristup dok se ne prikupi još podataka“, poručio je Barak Obama.

Novi poklopac je prvi uspešan pokušaj Britiš petroleuma da obuzda naftu otkako je pre 3 meseca u eksploziji bušotine te kompanije - "Deepwater Horizon" u Meksičkom zalivu poginulo 11 radnika, a prema grubim vladinim procenama, u okean isticalo 60 hiljada barela nafte dnevno. Obama je novinarima rekao da će naftni gigant koristiti i poklopac i druge uredjaje sve dok ne bude završena izgradnja nove bušotine, koja će biti trajno rešenje za katastrofalnu naftnu mrlju. Obama je ipak upozorio da je još uvek rano da se proglasi kraj ekološoke krize:

“U medijima su se pojavili izveštaji koji nagoveštavaju da je posao završen. Medjutim, ovo neće biti gotovo sve dok oštećena bušotina ne bude potpuno onesposobljena i dok ne budemo bili sigurni da imamo trajno rešenje”.

U međuvremenu, portparol "Britiš petroleuma", Stiv Rajnhart je u izjavi za "Glas Amerike" rekao da pritisak u novom poklopcu raste, što je dobra vest i objasnio da bi nizak pritisak bio znak da nafta na nekom drugom mestu i dalje ističe u okean. Podvodna vozila kontrolišu dno okeana, navodi Rajnhart i dodaje da za sada nema znakova isticanja nafte ili prirodnog gasa. Kompanija odgovorna za najveću ekološku katastrofu u istoriji Sjedinjenih Država bi do sredine avgusta trebalo da završi sa upumpavanjem blata i cementa u oštećenu bušotinu.

XS
SM
MD
LG