Linkovi

Obama: Koristićemo rezerve ako je neophodno


Obama: Koristićemo rezerve ako je neophodno
Obama: Koristićemo rezerve ako je neophodno

Predsednik Obama izjavio je da je spreman da iskoristi strateške rezerve nafte ako dodje do nestašice zbog nemira na Bliskom istoku. Medjutim, predsednik je istakao da taj potez nije neophodan u ovom trenutku.

Obama je na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući naveo da druge zemlje proizvodjači nafte mogu da nadoknade manjak koji je nastao zbog smanjenja proizvodnje u Libiji. On je obećao da raditi sa američkim saveznicima, kao i zemljama proizvodjačima poput Brazila kako bi se obezbedile dovoljne zalihe nafte.

Cena benzina u SAD proteklih nedelja je naglo skočila na oko 3 i po dolara po galonu, što je velika cifra za američke standarde. Obama kaže da su SAD sada bolje u stanju da se nose sa poremećajima na energetskom tržištu jer su se mnoge porodice prebacile na automobile sa ekonomičnijom potrošnjom goriva. Strateške rezerve nafte su zalihe od 727 miliona barela sirove nafte odvojene za korišćenje u slučaju da američka ekonomija bude ugrožena zbog poremećaja u snabdevanju naftom. Zalihe su uspostavljene posle naftnog embarga 1973.

Francuska naftna kompanija Total, u međuvremenu, je saopštila je da proizvodnja nafte u Libiji nastavlja da se smanjuje. Izvršni direktor Totala, Kristof de Meržer izjavio je da je Libija ranije proizvodila 1,6 miliona barela nafte dnevno i da je taj broj sada smanjen na 200 do 300 hiljada barela.

XS
SM
MD
LG