Linkovi

Obama brani programe prikupljanja podataka


Predsednik Obama govori o tajnom prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima za vreme posete San Hozeu u Kaliforniji, 7. juna 2013.
Predsednik Obama govori o tajnom prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima za vreme posete San Hozeu u Kaliforniji, 7. juna 2013.

Predsednik Obama je rekao da su programi za prikupljanje podataka ponovo odobreni posle 2006. uz punu dvostranačku podršku i da su dali rezultate u borbi protiv terorizma.

Predsednik Obama branio je danas vladine programe koji omogućavaju američkim obaveštajnim agencijama da prikupljaju podatke o telefonskim razgovorima i aktivnostima na internetu američkih gradjana. Dok su aktivisti za zaštitu gradjanskih sloboda i neki članovi Kongresa reagovali ogorčeno na jučerašnje vesti o tim programima, navodeći da se radi o zloupotrebi vladinih ovlašćenja i kršenju privatnosti i gradjanskih sloboda, drugi članovi Kongresa i zvaničnici administracije brane pomenute aktivnosti kao neophodne u borbi Sjedinjenih Država protiv terorizma.

Tokom današnjeg govora u Kaliforniji, predsednik Obama je rekao da su specijalni programi za prikupljanje podataka bili ponovo odobreni posle 2006. uz punu dvostranačku podršku i da su dali rezultate u borbi protiv terorizma.

„Ovi programi se ne odnose na pojedinačne američke državljane i one koji žive u Sjedinjenim Državama.“

Obama je dodao da je Kongres bio u potpunosti obavešten o tim pogramima i da je, kako se izrazio, „umereno kršenje privatnosti“ u cilju dobijanja telefonskih brojeva opravdano. On je takodje rekao da nije moguće imati „100 odsto bezbednosti, 100 odsto privatnosti i nula odsto nelagodnosti.“

To je bio prvi javni komentar predsednika o ovom pitanju.

Obamina administracija izložena je kritikama nakon što je britanski dnevnik Gardijan juče objavio da je američka vlada tajno prikupljala podatke o telefonskim razgovorima desetina miliona Amerikanaca, korisnika usluga telekomunikacione kompanije Verajzon. Gardijan je naveo da je naredbu o tome izdao specijalni tajni sud za prikupljanje obaveštajnih podataka o komunikacijama sa inostranstvom u okviru tekućih aktivnosti američke vlade u borbi protiv terorizma.

Aktivisti za zaštitu gradjanskih sloboda poput Elizabet Goitein iz Brenanovog centra za pravdu kažu da su zapanjeni obimom prikupljenih podataka.

„Američki narod nije znao niti je mogao da zna o tome niti su ljudi mogli da se žale na takav postupak. To nije pravi načn da se štite naša prava – putem tajnih procesa i sudova.“

Medjutim, bilo je i onih koji su branili ovaj program, medju kojima je i republikanski senator iz Južne Karoline, Lindzi Grejem.

„Ja sam korisnik usluga kompanije Verajzon i ni malo mi ne smate što Nacionalna bezbednosna agencija ima pristup podacima o mojim telefonskim razgovorima jer oni pokušavaju da otkriju šta znamo o terorističkim grupama i ko razgovara sa njima.“

Medjutim, kritičari takvih aktivnosti kažu da je možda vreme da se preispitaju bezbednosne taktike u ratu protiv terorizma.

„Nisam sigurna da smo smo dovoljno razmislili o korisnosti nekih od vanrednih mera koje su usvojene posle terorističkih napadfa 11. septembra 2001. Nisam sigurna da smo temeljito procenili u kojoj meri su one korisne.“

Nakon izveštaja britanskog Gardijana Vašington Post je objavio nove informacije prema kojima Nacionalna bezbednosna agencija ne prikuplja samo podatke o telefonskim razgovorima već i informacije o aktivnostima svih korisnika interneta. Prema procurelim dokumentima do kojih je došao Post Nacionalna bezbednosna agencija ima direktan pristup serverima svih 9 velikih internet provajdera u Americi i može da ima uvid u sve što cirkuliše na internetu, uključujući fotografije, audio i video fajlove, čatovanje itd. Post je naveo da je dobio ove podatke od uzbunjivača koji smatra da ovaj program predstavlja masovno krešenje privatnosti. Slično upozorenje iznosi i ekspert za bezbednosti informatičkih sistema, Mark Zvilinger.

„Ovaj vid praćenja komunikacija ukazuje da osnovna pravila koja su utvrdjena našim ustavom u nekim slučajevima ne moraju da se poštuju.“

Medjutim, direktor američkih obaveštajnih službi, Džejms Kleper izdao je u četvrtak uveče saopštenje u kojem je naveo da je neovlašćeno objavljivanje informacija o programu prikupljanja podataka „za žaljenje“ i da će otežati nastojanja Sjedinjenih Država da se suprostave bezbednosnim pretnjama. Kleper je dodao da se ne radi o prisluškivanju bilo čijih razgovora već samo o prikupljanju takozvanih „meta-podataka“ o obavljenim razgovorima, njihovoj učestalosti i trajanju i da pojedinačni američki gradjani ne mogu da budu mete tog programa.
XS
SM
MD
LG