Linkovi

Bela kuća se fokusira na zapošljavanje


Obama na sastanku sa članovima Specijalnog saveta za poslove i konkurentnost.
Obama na sastanku sa članovima Specijalnog saveta za poslove i konkurentnost.

Predsednik Barak Obama nastavlja da obilazi kompanije širom zemlje za koje kaže da predstavljaju primer kako nova tehnologija i inovacija pomažu američkoj ekonomiji stvaranjem novih poslova. Obama je u ponedeljak posetio kompaniju Kri u Duramu u Severnoj Karolini, koja proizvodi ekonomične Led sijalice. Predsednik se takodje sastao sa svojim savetnicima iz specijalnog odbora za pitanje otvaranja novih radnih mesta u SAD.

Kao i u sličnim posetama u proteklih nekoliko meseci, predsednik Obama je obišao kompaniju Kri, i rukovao se sa nekima od njenih 1.500 radnika.

Proizvodjač sijalica Kri dobio je poreske olakšice u iznosu od 39 miliona dolara iz predsednikovog paketa za stimulisanje ekonomije, a Bela kuća ovu firmu vidi kao primer uspeha. Kompanija izvozi proizvode u inostranstvo i prošle godine je otvorila fabriku u Kini. Predsednik je zaposlenima poručio da mogu da služe za primer, jer razvijaju proizvode koji štede energiju, i pomažu otvaranju radnih mesta na širem planu.

"Vi doprinosite revoluciji čiste energije, pomažete povratak američke industrije. Ovo je kompanija gde se osvaja budućnost”, poručio je Obama.

Severna Karolina spada u američke države koje je teško pogodila ekonomska recesija. Njena stopa nezaposlenosti od 9,5 odsto je nekoliko poena iznad nacionalnog proseka od 9,1 odsto. To je takodje jedna od nekoliko politički značajnih država za predsednikovu kampanju za reizbor 2012.

Bela kuća je iskoristila tu posetu da organizuje prvi sastanak Obaminog Saveta za poslove i konkurentnost koji je održan izvan Vašingtona. Savet je formiran ranije ove godine da bi predsednika savetovao o tome kako da ekonomiju usmeri ka bržem oporavku i omogući otvaranje novih radnih mesta.

Predsednik je rekao da otvaranje poslova i oporavak ekonomije neće zahtevati radikalne promene, već, kako je rekao “zdravorazumske ideje” za unapredjenje američke konkurentnosti.

Dok se predsednik obraćao radnicima, njegova administracija je objavila novu fazu nastojanja da se smanji rasipanje vladinog novca. Kako je navedeno, do sada su identifikovane 33 milijarde dolara koje nisu korisno utrošene. Novi napori predstavljeni su u četvorominutnom filmu u kojem se pojavljuju Obama i njegov potpredsednik Džo Bajden.

"Mi to nazivamo Kampanjom protiv traćenja novca, a znam da je Džo pravi čovek za to, jer nema šale sa Džoom”, kaže predsednik u reklamnom spotu.

"Vlada će od sada funkcionisati po novom standardu. Američki narod ima pravo na transparentnost. Gradjani imaju pravo da vide kuda idu njihovi dolari, imaju pravo da pozivaju na odgovornost i da se uvere da se njihov novac koristi za prave svrhe”, poručuje Džo Bajden.

U govoru u Severnoj Karolini, predsednik Obama rekao je da se, uprkos otvaranju više od dva miliona novih radnih mesta, nastavljaju problemi brojnih Amerikanaca. Medjutim, on je rekao da je potpuni optimista da SAD imaju sve što je potrebno za uspeh u 21. vek.

Ekonomske prognoze

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama je u maju smanjena, zbog naglog pada prodaje automobila. U današnjem izveštaju Sekretarijata za trgovinu navodi se da je prodaja automobila usporena zato što su japanske elementarne nepogode poremetile proizvodnju atomobilskih delova.

U medjuvremenu, ekonomisti u nekim od najvećih američkih banaka očekuju poboljšanje ekonomije tokom narednih šest meseci. U današnjem izveštaju Američkog bankarskog udruženja, predviđa se da će bruto nacionalni proizvod do kraja godine rasti po stopi od 3 odsto i nastaviti da raste po istoj stopi i tokom 2012. Isto udruženje takođe predviđa da će rast dovesti do otvaranja dva miliona radnih mesta ove i još dva i po miliona iduće godine.

XS
SM
MD
LG