Linkovi

Obama i Netanjahu razmatraju teška pitanja


Predsednik Obama razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Ovalnoj kancelariji Bele kuće u Vašingtonu, 1. oktobra 2014.
Predsednik Obama razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Ovalnoj kancelariji Bele kuće u Vašingtonu, 1. oktobra 2014.

Američki predsednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu započeli su današnje razgovore u Vašingtonu učtivim ali odlučnim izjavama o spornim bliskoistočnim pitanjima.

Dvojica lidera sastala su se prvi put od izraelskog rata sa ekstremistima Hamasa u Gazi. Obama je istakao da Izrael i Palestinci moraju da pronadju načine da “promene status kvo” kako bi razrešili pitanja koja su dovela do sukoba koji su trajali 50 dana ovog leta, i u kojima su, u izraelskim vazdušnim napadima ubijene stotine palestinskih civila.

“Moramo da pronadjemo načine da se promeni status kvo kako bi izraelski gradjani bili bezbedni u svojim kućama a deca u školama bezbedna i zaštićena od moguće raketne paljbe, ali i način da ne dodje do tragedije ubijanja palestinske dece”, poručio je predsednik Obama.

Netanjahu je pohvalio američkog lidera zbog “nepokolebljive podrške” tokom konflikta ali je i istakao da je mogućnost da Iran razvije nuklearno oružje “još kritičnije pitanje.” Izraelski lider je preneo predsedniku Obami da se nada da SAD neće ukinuti trenutne ekonomske sankcije Teheranu.

Susret u Beloj kući održava se nekoliko dana pošto je Netanjahu, u obraćanju Generalnoj skupštini UN, izjavio da Iran pokušava da obmane medjunarodnu zajednicu da mu ukine sankcije a da mu ujedno omogući da razvija nuklearno oružje. Izraelski lider je takodje upozorio da bi Iran sa nuklearnim oružjem bio opasniji od ekstremista Islamske države koji operišu u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG