Linkovi

Predsednik Obama se vraća dan ranije iz Evrope


Predsednik Obama na samitu NATO-a u Varšavi
Predsednik Obama na samitu NATO-a u Varšavi

Ubistvo petorice policajaca u Dalasu navelo je predsednika Obamu da za jedan dan skrati svoju posetu Evropi.

Ta odluka nije promenila planove američkog lidera tokom NATO samita koji se danas završava u Varšavi pošto su se zemlje članice složile o novim nastojanjima da se spreči Rusija da preti članicama u istočnom krilu Severnoatlanskog saveza.

"Predsednik Obama je prihvatio poziv gradonačelnika Dalasa, Majka Rolingsa, da otputuje u Dalas početkom naredne nedelje", saopštio je jutros portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Predsednik će danas, kao što je predvidjeno, otputovati u Španiju, ali će preskočiti posetu Sevlji gde je trebalo da poseti katedralu, kraljevsku palatu i sastane se sa kraljem Filipom.

Američki predsednik će se sutra obratiti američkim vojnicima u pomorskoj bazi u Roti na Sredozemnom moru.

Njegova odluka da ostane do kraja samita i ode u Španiju dovoljno dugo da bar poseti američke vojnike u Roti podvlači važnost ovog momenta. Američki funkcioneri navode da ovaj Samit označava prekretnicu tokom koje NATO prebacuje fokus sa ubeđivanja na prevenciju.

Predsednik Obama u petak je najavio da će SAD poslati blizu 1.000 vojnika u Poljsku u okviru skromnih snaga čija će svrha biti da osujete rusku agresiju.

Članice NATO-a su se takodje složile o dodatnom slanju vojnika u baltičke države Estoniju, Letoniju i Litvaniju u okviru najvećeg stacioniranja snaga od kraja Hladnog rata. Do toga je došlo posle snažnog pritiska lidera baltičkih država, koje su, kako analitičari navode, posebno ranjive na rusku agresiju.

Predsednik Obama je najviše pažnje danas posvetio Ukrajini gde Rusija, posle više od dve godine, ne pokazuje znake okončanja intervencije.

Druga velika tema na samitu je bio Avganistan gde je predsednik Obama nedavno rekao da će zadržati 8.400 vojnika. do januara, odnosno do kraja svog mandata.

XS
SM
MD
LG