Linkovi

Obama predstavio uredbu o imigraciji


Predsednik Obama tokom govora u Beloj kući
Predsednik Obama tokom govora u Beloj kući

Američki predsednik odlučio da zaobiđe Kongres i objavio da namerava da privremeno od deportacije zaštiti i do pet miliona ilegalnih imigranata, dozvoljavajući roditeljima one dece koja su američki državljani ili imaju dozovolu za boravak u SAD, da se kvalifikuju za radne dozvole...

Nazivajući američki imigracioni sistem "pokvarenim", predsednik Barak Obama je najavio velike promene, koje će imati uticaj na živote miliona imigranata, koji trenutno bez dozvole žive u SAD. Međutim, predsednikov plan takođe je uzburkao strasti među njegovom opozicijom u Kongresu.

Obama je odlučio da zaobiđe Kongres kada se radi o imigracionoj reformi, naglašavajući da zemlja više ne može da čeka da sistem koji ne funkcioniše bude popravljen. Obama je svoj plan objavio tokom govora koji su uživo u udarnom terminu prenosile sve nacionalne TV mreže, a tom prilikom je saopštio da namerava da privremeno od deportacije zaštiti i do pet miliona ilegalnih imigranata, dozvoljavajući roditeljima one dece koja su američki državljani ili imaju dozovolu za boravak u SAD, da se kvalifikuju za radne dozvole.

"Ono što ja opisujem je odgovornost - zdravorazumski, kompromisni pristup: ukoliko ispunjavate kriterijum, možete da izađete iz senke i pređete na pravu stranu zakona. Ukoliko ste kriminalci, bićete deportovani", rekao je obama i dodao:

"Ukoliko planirate da uđete u SAD ilegalno, šanse da budete uhvaćeni su upravo porasle".

Mnogi republikanci izrazili su gnev zbog Obamine odluke da upotrebi izvršnu uredbu kako bi sproveo svoj plan u delo, umesto uobičajenog zakonodavnog procesa u Kongresu.

Republikanci su takođe opisali zaštitu ilegalnih imigranata od deportacije kao čin davanja amnestije kriminalcima.

Obama je već tokom govora odgovorio na te kritike.

"Ostaviti ovaj pokvareni sistem ovakvim kakav je sada - to je prava amnestija", rekao je Obama, dodajući da je masovna amnestija "nefer", a "masovna deportacija... i nemoguća i u suprotnosti sa našim karakterom".

Obama je više od godinu dana čekao da republikanska većina u Predstavničkom domu stavi na glasanje plan za reformu imigracione politike, pošto ga je demokratska većina u Senatu već usvojila.

Zvaničnici adminstracije tvrde da je predsednik postupio po zakonu i da je i dalje spreman da sarađuje sa Kongresom.

Republikanac Mič Mekonel iz Kentakija, koji će uskoro preuzeti položaj lidera senatske većine, izjavio je da će njegova stranka razmotriti nekoliko opcija da se suprotstavi predsedniku. Neki republikanci prete novim zatvaranjem federalne vlade, dok drugi žele da yabrane finansiranje Obaminog imigracionog plana. Mekonel je takođe rekao da predsednik samo želi da osigura svoje političko nasleđe:

"Njegov predlog ignoriše zakon, volju birača i nanosi novu nepravdu imigrantima koji poštuju zakon, ali i dalje ne rešava problem".

Pred kraj svog obraćanja, predsednik je tim povodom poručio:

"Svim članovima Kongresa koji dovode u pitanje moja ovlašćenja da poboljšam naš imigracioni sistem, ili dovode u pitanje moju mudrost zbog toga što reagujem tamo gde je Kongres pao na ispitu, imam samo jedan odgovor: Usvojite neki zakon”.

Obama će uredbu potpisati u petak u Las Vegasu, u saveznoj državi Nevada, u kojem živi veliki broj pripadnika hispanske zajednice.

Međutim, kako su tokom dana detalji Obaminog plana polako izlazili na videlo, imigracioni advokati počeli su da upozoravaju da bi predsednikov govor na televiziji mogao da bude najlakši deo njegovog kontroverznog plana. Implmentacija će biti teška i mnogi ljudi od njega nikad neće imati koristi, rekli su neki od advokata specijalizovanih za slučajeve imigranata.

Grupe koje se zalažu za prava imaigranata navode da nemaju dovoljno sredstava da pruže pravnu pomoć svojim postojećim klijentima, a kamoli potencijalnim milionima novih.

Ne očekuje se da Obaminim planom budu obezbeđena federalna sredstva za advokate koji bi pomagali imigrantima u ovom procesu.

XS
SM
MD
LG