Linkovi

Obama na putu za Aziju


Obama maše prilikom ukrcavanja u predsednički avion u vojnoj bazi Endrjuz pred polazak na put
Obama maše prilikom ukrcavanja u predsednički avion u vojnoj bazi Endrjuz pred polazak na put

Tokom svog prvog putovanja u inostranstvo od reizbora, američki predsednik posetiće Tajland, Burmu i Kambodžu

Američki predsednik Barak Obama krenuo je na turneju po Aziji, tokom koje će posetiti Tajland, Burmu i Kambodžu. To je prvo putovanje u inostranstvo američkog predsednika otkad je osvojio drugi mandat na izborima.

Turneja bi trebalo da naglasi Obamin sve veći fokus na Aziju, dok pokušava da ispuni izborno obećanje da će za vreme svog drugog mandata ojačati američku ekonomiju. Obamina administracija saopštila je da će američka spoljna politika i angažman u budućnosti biti više okrenuti ka Aziji.

Kada u ponedeljak doputuje u Burmu, Obama će biti prvi američki predsednik koji je posetio tu zemlju, koja se oslobodila višedecenijske stroge vojne uprave. Vlada Burme nedavno je popustila pod pritiskom međunardone zajednice i započekla demokratske reforme, ali neke grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da to još nije potpuno slobodna zemlja.

Obama treba da se sastane sa predsednikom Burme Teinom Seinom, i vodećom demokratskom aktivistkinjom Aung San Su Ći, koja je posle skoro dve decenije kućnog pritvora oslobođena 2010.

Su Ći je dobila Nobelovu nagradu za mir još 1991, ali je tek ove godine uspela da otputuje u Norvešku da bi je primila.
XS
SM
MD
LG