Linkovi

Obamina poruka mira Kubancima


Predsednik Obama govori u pozorištu Gran Teatro u Havani, 22. marta 2016.
Predsednik Obama govori u pozorištu Gran Teatro u Havani, 22. marta 2016.

"U svetu koji se stalno menjao, jedina postojana stvar bila je konflikt između Kube i SAD. Došao sam ovde da pokopam poslednje ostatke hladnog rata na američkom kontinentu", poručio američki predsednik na kraju istorijske posete Kubi...

Američki predsednik Barak Obama priznao je da SAD i Kuba imaju komplikovanu istoriju odnosa, ali je ponudio „poruku mira“ kubanskom narodu, dok se bliži kraju svoje istorijske posete komunističkoj zemlji.

Obraćajući se prisutnima u istorijskom pozorištu Gran Teatro u Havani, Obama je rekao da SAD i njihovog najbližeg karipskog suseda deli svega 145 kilometara, ali da su morali da prevale veliku razdaljinu preko barijera istorije i ideologije, bola i podeljenosti.

Prema Obaminim rečima, tokom više od 50 godina od kubanske revolucuje, dve zemlje su imale odnos konfrontacije.

"U svetu koji se stalno menjao, jedina postojana stvar bila je konflikt između Kube i SAD. Došao sam ovde da pokopam poslednje ostatke hladnog rata na američkom kontinentu".

Američki predsednik je naveo da su razlike izmedju vlada u Vašingtonu i Havani „stvarne i značajne“, ali je rekao da obe strane, uprkos tome, mogu da krenu napred, zahvaljujući istorijskoj normalizaciji odnosa.

Obama je takođe pozvao na okončanje višedecenijskog američkog ekonomskog embarga, koji je nazvao “prevaziđenim teretom” za kubanski narod.

Predsednik je, međutim, takođe snažno kritikovao kubansku vladu, navodeći da građani Kube neće moći da ostvare svoj potencijal bez demokratskih reformi.

"... a predsedniku Kastru, čije prisustvo ovde danas cenim... želim da znate da verujem da moja poseta demonstrira da ne morate da se plašite pretnje SAD. S obzirom na vašu posvećenost suverenitu i samoopredeljenju Kube, takođe sam uveren da ne treba da se plašite različitih glasova među kubanskim građanima i njihovih mogućnosti da govore, da se okupljaju i glasaju za svoje lidere".

Obama se danas u američkoj ambasadi sastao i sa kubanskim disidentima, koje je pohvalio zbog „izuzetne hrabrosti“.

Juče, prvog celog dana u Havani, Obama je razgovarao sa lokalnim preduzetnicima u jednoj pivari, položio venac na spomenik heroju kubanske nezavisnosti Hoseu Martiju i održao sastanke sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom o načinima na koji mogu da unaprede normalizaciju odnosa dve zemlje.

Na konferenciji za novinare posle susreta, Obama je pohvalio napredak u američko-kubanskim odnosima, dok je u isto vreme priznao da postoje “ozbiljne razlike” u domenu demokratije i ljudskih prava.

Uveče je bio počasni gost na državnoj večeri u Palati revolucije u Havani kao prvi američki predsednik koji je posetio Kubu u poslednjih skoro 90 godina.

Američki predsednik do kraja dana treba da prisustvuje bejzbol utakmici između tima američke profesionalne bejzbol lige Tampa Bej Rejz i kubanske reprezentacije.

XS
SM
MD
LG