Linkovi

Obama uzvraća na kritike


Predsednik Barak Obama govori na ekonomskom forumu u Ajovi
Predsednik Barak Obama govori na ekonomskom forumu u Ajovi

Govoreći na ruralnom ekonomskom forumu u Ajovi drugog dana trodnevne posete državama američkog Srednjeg zapada, predsednik Barak Obama optužio je neke članove Kongresa da su se fokusirali na izbore iduće godine, a ne na donošenje zakona koji bi pomogli američkom narodu. Očigledno aludirajući na zakonodavce koji se identifikuju sa konzervativnim pokretom Čajanka , predsednik Obama je rekao da „manja grupa u Kongresu“ koči ekonomski oporavak Sjedinjenih Država, dodajući da bi demokrate i republikanci morali da daju prioritet “zemlji, a ne poiltičkim strankama“ i da urade ono što je najbolje za Amerikance. Predsednik Obama je, u okviru trodnevne turneje, i juče boravio u Ajovi gdje je o ekonomskoj situaciji govorio u gradići Dekora.

Na verandi Džima Linča, duž ulice Voter u Dekori, mogu se čuti samo riječi podrške predsjedniku Baraku Obami.

“Mislim da naš predsjednik pokušava da pokrene ekonomiju, ali ne može da računa na saradnju svih kako bi se to dogodilo. To nije njegova krivica.”

Linčov stav u suprotnosti je sa porukama mnogih republikanskih predsjedničkih pretendenata, koji su proteklih nedjelja govorili na skupovima širom Ajove. Na skupu nedaleko od Linčovog doma, predsjednik Obama je uzvratio na napade.

"Problem je što imamo političare kojima su stranački interesi važniji od zemlje. Više su zainteresovani da njihovi politički protivnici izgube, nego da zemlja pobijedi.”

U okviru turneje po Srednjem zapadu, sa fokusom na otvaranje radnih mjesta i ekonomiju, Obama posjećuje mjesta u kojima je zabilježen privredni oporavak.

Obama na skupu u Dekoru u Ajovi
Obama na skupu u Dekoru u Ajovi

Stopa nezaposlenosti u našem području je 4,8 odsto, što je mnogo niže od državnog ili nacionalnog prosjeka.”

Rendi Jul je direktor za ekonomski razvoj okruga Vinišek, u kojem se nalazi gradić Dekora.

“Ovdje je građevinski sektor veoma snažan. Tako da će u decembru ili januaru naredne godine (kada se manje gradi) doći do novog manjeg porasta stope nezaposlenosti. Zbog toga se suočavamo sa istim strahovanjima. I nikada nije sigurno da li će neka fabrika nastaviti da radi”.

Keti Rima, koja vodi porodičnu farmu blizu Dekore, kaže da podaci o nezaposlenosti na sjeveroistoku Ajove, možda i ne odražavaju cjelokupnu situaciju.

“Ukoliko imate univerzitetsku diplomu i tražite nešto određeno, možda bi trebalo da pokušate negdje drugo.”

Rima ne krivi Obamu za kvalitet radnih mjesta u njenom području, ali ističe da predsjednika očekuje oštra borba na predsjedničkim izborima naredne godine, čak i u Ajovi.

“On nije kriv za trenutnu situaciju, već pokušava da poporavi ono što je naslijedio. Ali, s obzirom na to da se problemi ne rješavaju onoliko brzo koliko bi želio, mislim da će mu ljudi zamjeriti.”

Nedavno istraživanje javnog mnjenja održava njena strahovanja. Prema anketi organizacije Galup, samo 39 odsto Amerikanaca odobrava način na koji Obama obavlja svoj posao, što je najmanji nivo od kada je preuzeo dužnost.

XS
SM
MD
LG