Linkovi

Obama razmatra bliskoistočnu strategiju


Predsednik Obama i novi kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdul Aziz u Rijadu
Predsednik Obama i novi kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdul Aziz u Rijadu

Smrt saudijskog kralja, kolaps jemenske vlade koja je bila prijatelj Amerike i problematični odnosi sa izraelskim liderima su novi niz komplikacija za administraciju predsednika Obame i njegovu blisko-istočnu politiku.

Ne samo da se američki lider nosi sa protivnicima poput Irana, Islamske države i Al Kaide već sada mora da suoči i sa nevoljama sa tradicionalnim saveznicima.

Text: Predsednik Obama nije imao najbolje odnose sa preminulim saudijskim kraljem Abdulahom, ali nedavni susret sa njegovim naslednikom, kraljem Salmanom označio je novi početak.

Na čelu visoke delegacije, predsednik Obama je otputovao u Saudijsku Arabiju u momentu kada se SAD najviše oslanjaju na kraljevinu kao na ostrvo stabilnosti. Bliski istok je iznenada postao još kompleksniji, uz kolaps jemenske vlade i borbu protiv ekstremista Islamske države i Al Kaide na Arabijskom poluostrvu.

Ti izazovi su razlog da administracija predsednika Obame ojača veze sa Saudijcima, kioji su se pridružili SAD u borbi protiv Islamske države i Al Kaide.
Pre nego što je skratio posetu Indiji kako bi otputovao u Saudijsku Arabiju, predsednik Obama je isključio stacioniranje američkih trupa većeg obima na Bliskom istoku.

„Moramo da gonimo terorističke mreže unutar Jemena bez američke armije, ali uz partnerstvo i razmenu obaveštajnih podataka sa lokalnim vladama. To je i dalje slučaj. Alternativa bi bila da šaljemo vojnike svaki put kad se teroristi pojave u nekoj od zemalja. To nije održiva strategija.“

Pronalaženje održive strategije u okruženju koje se brzo menja je izazov za administraciju predsednika Obame, kaže analitičar Makl O'Henlon.

„Oni jednostavno nastoje da se drže ove politike – vremena su teška u smislu dogadjaja i mnogih odnosa te ne mislim da postoji neka velika vizija koja ukazuje na srećniji smer čak i ako funkcioniše kao teorija.“

Potom, tu su složeni odnosi sa najbližim američkim saveznikom Izraelom koji se, poput Saudijske Arabije, protivi nastojanjima predsednika Obame da angažuje Iran u nuklearnim pregovorima i svakom potezu SAD koji bi mogao da bude vidjen kao jačanje Irana.

Benjamin Netanjahu je, u svojstvu izraelskog premijera, uvek bio gost u Beloj kući, ali to neće biti slučaj prilikom njegove sledeće posete. Američki zakonodavci su ga, naime, pozvali u Vašington bez konsultacija sa predsednikom Obamom i američki lider je doneo odluku da se ne sastane sa njim.

Bivši savetnik Stejt departmenta Aron Dejvid Miler kaže da su, mada su politički i lični odnosi zapali u teškoće, odnosi dve zemlje sami po sebi suviše važni da bi doživeli neuspeh.

„Iskreno ne verujem da će ovo uticati na bilo kakav dramatičan način na prirodu tih odnosa.“

Tenziji u regionu doprinosi i činjenica da je grupa Hezbolah preuzela odgovornost za jučerašnji raketni napad na izraelski konvoj u blizini izraelsko–libanske granice, zabeležen na amaterskom video snimku. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima i artiljerijskom vatrom što je izazvalo zabrinutost da bi pogrešni koraci bilo koje strane mogli da dovedu do eskalacije još jednog konflikta – i potencijalno nove glavobolje za američku administraciju.

XS
SM
MD
LG