Linkovi

Razočarani Arapi dočekuju Obamu


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Među razočaranjima je ono što mnogi u regionu smatraju Obaminim sporim reagovanjem na ustanke u okviru Arapskog proleća

Poseta predsednika Baraka Obame Bliskom istoku se dočekuje sa daleko manje oduševljenja nego pre četiri godine, kada je postojala velika nada u novu eru američko-arapskih odnosa.

Kada je Barak Obama pre četiri godine doputovao u Kairo, dočekan je kao sin Afrike, čovek sa srednjim imenom „Husein“, što je nagovestilo temeljnu promenu američkih odnosa sa islamskim i arapskim svetom.

U publici je tada bio i bivši obaveštajac, general Sameh Saif al Jazal, koji se seća kako je pomislio da je „postignut pravi pogodak“ i da odmah predstoji promena. A šta je četiri godine kasnije?

„Očekivanja su bila vrlo velika, ali kada to stvarno sagledate, mnogo je manje nego što se očekivalo.“

Među razočaranjima je ono što mnogi u regionu smatraju Obaminim sporim reagovanjem na ustanke u okviru Arapskog proleća protiv dugotrajnih saveznika Sjedinjenih Država, kao što se dogodilo u Egiptu, i nedovoljna pomoć – naročito ekonomska – posle tih događaja.

„Veoma je važno za Ameriku i evropske zemlje da u ovo vreme pomognu Egiptu, jer su prethodno pomagale diktature.“

Mišljenje da Sjedinjene Države i dalje stoje na strani vlada, a ne naroda, nije se promenilo.

Sada je utisak da Amerikanci rade za egipatsku administraciju i druge administracije, bez obraćanja pažnje na narod na ulici i želje tog naroda“, kaže al Jazal.

Bliska saradnja sa Vladom Jemena, na primer, omogućila je Sjedinjenim Državama da vrše napade bespilotnim letelicama na osumnjičene teroriste. Međutim, civilne žrtve takvih loše izvedenih napada duboko otuđuju mnoge obične Jemence. Ipak, Obama je najvećim delom stekao priznanja za smanjenje američke vojne uloge u regionu. Spoljni posmatrači, kao što je Kristijan Donat iz Američkog univerziteta u Kairu, pozdravljaju to ograničavanje uloge Sjedinjenih Država.

„Obamina administracija obavlja relativno dobar posao vrlo pažljivo pristupajući Siriji, s obzirom da tamo postoji mnoštvo suprotstavljenih interesa. Mislim da je u ovom trenutku najvažnije što možemo da uradimo, da se usredsredimo na humanitarnu krizu.“

Donat smatra da bi briga o humanitarnm problemima i direktna ekonomska pomoć narodu mogla mnogo da poboljša američki status. Ipak, zapaža da jedna stvar boji gotovo sve što Sjedinjene Države postižu u arapskom svetu – američke bliske veze sa Izraelom, koje će biti u fokusu predstojeće Obamine turneje.

Suštinski, za Sjedinjene Države će biti prilično teško da poboljšaju naš odnos sa narodom, koji posmatra šta mi pokušavamo da učinimo, ali nekako bez obraćanja pažnje na izraelski problem, što mi i ne radimo. Mi to ne radimo.“

Čak i ako Obama na ovom putovanju bude mogao da oživi mirovni proces između Izraela i Palestinaca, mali broj ljudi očekuje promenu regionalne dinamike u bliskoj budućnosti.
XS
SM
MD
LG