Linkovi

Obama gost Angele Merkel na konferenciji u Berlinu


Nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši američki predsednik Barak Obama na konferenciji u Berlinu.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši američki predsednik Barak Obama na konferenciji u Berlinu.

Bivši američki predsednik Barak Obama upozorio je na opasnost od sve veće ksenofobije i nacionalizma u svetu. Obama je danas bio gost nemačke kancelarke Angele Merkel na ceremoniji ispred Brandenburške kapije u Berlinu, povodom obeležavanja 500 godina protestantske reformacije.

Naglašavajući otvorenost i globalizaciju, Obama je u obraćanju hiljadama okupljenih ljudi na ceremoniji poručio da je potrebno da se odupru trendovima koji zagovaraju sputavanje prava i ograničavanje demokratije.

On je rekao da izolacionizam nije u stanju da vidi širi cilj pomoći zemljama koje su u nevolji:

"Ako su zemlje zahvaćene nemirima, sukobima, ako imaju lošu vladu, rat, siromaštvo, u ovom novom svetu u kome živimo mi ne možemo da ostanemo izolovani. Ne možemo da se sakrijemo iza zida. I mislim da je veoma važno da na ono što investiramo u druge gledamo i kao sopstveno blagostanje ali i dobrobit drugih.”

Obama je izrazio nadu da još uvek ima dovoljno uticaja da ohrabri mlade generacije lidera koji će pomoći da se “marginalizuju oni koji će pokušavati da nas podele."

Obamino pojavljivanje je naišlo na osudu nekih nemačkih opozicionih političara, da je to ustvari marketinški trik Angele Merkel pred septembarske opšte izbore na kojima se ona nada da će dobiti četvrti mandat.

Kasnije danas nemačka kancelarka pridružila se aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu u Briselu na samitu NATO.

XS
SM
MD
LG