Linkovi

Amerikanaci protiv akcije u Libiji


Američki predsednik Barak Obama nema podršku svoje javnosti za vojno angažovanje SAD u Libiji
Američki predsednik Barak Obama nema podršku svoje javnosti za vojno angažovanje SAD u Libiji

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, predsednik Barak Obama suočava se sa probemima, jer se većina Amerikanaca protivi intervenciji u Libiji.

Prema redovnom jednomesečnom istraživanju javnog mnjenja koje sprovodi Univerzitet Kvinipajek, većina američkih birača se protivi američkom vojnom angažovanju u Libiji. Iako anketa pokazuje da se 47 odsto protivi, a 41 odsto podržava vojnu akciju, 65 odsto ispitanika odobrava upotrebu sile za zaštitu libijskih civila. Ispitivanje je sprovedeno pre predsednikovog govora, održanog u ponedeljak, koji je imao za cilj podsticanje domaće podrške.

Stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja na Univerzitetu Kvinipijek, Piter Braun, kaže da ankete očigledno pokazuju da će predsednik Obama morati više da se potrudi da dobije veću podršku javnosti za angažovanje u Libiji.

"Ukratko, Amerikanci su skeptični. Predsedniku predstoji pozamašan posao pridobijanja javnosti koji će trajati sve dok traje vojna operacija“, kaže Piter Braun.

Predsednik Obama je tokom ove nedelje više puta govorio o nužnosti američke i međunarodne intervencije u Libanu.

"U Libiji pokazujemo šta je moguće postići kada imamo hrabrosti i kada ispunjavamo svoje obaveze“, rekao je Obama.

Piter Braun kaže da je američka javnost po svemu sudeći zamorena ratovanjem, s obzirom na trenutno vojno angažovanje u Iraku i Avganistanu.

"Nema nikakve sumnje da angažovanje u Avganistanu i Iraku, a sada i u Libiji, podstiče mnoge Amerikance da se pitaju koliko je mudra takva politika“, rekao je Braun.

Članovi Kongresa su različito reagovalli. Jedan od njih je bivši republikanski predsednički kandidat, senator Džon Mekejn.

"Ako ne uspemo da primoramo Gadafija da što pre siđe sa vlasti, moglo bi da dođe do dugotrajanog, krvavog zastoja“, istakao je Mekejn.

Međutim, republikanci nisu složni oko toga šta Sjedinjene Države treba da preduzmu u Libiji. To pitanje je postalo glavna tema među sve većim brojem potencijalnih republikanskih kandidata za predsedničke izbore iduće godine, uključujući članicu Predstavničkog doma, Mišel Bakman. U razgovoru za televizijsku mrežu En-bi-si (NBC) Bakman je rekla da bi odluka predsednika Obame o intervenciji u Libiji iz humanitarnih razloga mogla da otvori put za niz drugih intervencije u zemljama koja se suočavaju sa građanskim nemirima.

"To bi moglo da posluži kao osnova za ulazak Sjedinjenih Država u bilo koju zemlju. Mislim da to nije u američkom interesu“, rekla je Mišel Bakman.

Većina demokrata podržava Obamu u pogledu Libije, mada je nekoliko njih, kao što je član Predstavničkog doma Denis Kusinič, apelovalo na njega da to ne čini.

"Stvari se kod kuće raspadaju, dok po svetu tražimo aždaje koje ćemo da ubijamo“, rekao je Kusinič.

Prema nedavnom ispitivanju američkog javnog mnjenja koje je sproveo Istraživački centar Pju, 47 odsto Amerikanaca podržava angažovanje u Libji, 36 odsto se protivi, a 17 odsto je neopredeljeno.

Ekspert za istoriju predsedničke vlasti Sjedinjenih Država u Institutu Brukings, ovde u Vašingtonu, Stiven Has, kaže da je većina Amerikanaca po svemu sudeći spremna da podrži ograničeno angažovanju u Libiji radi zaštite civila, ali da je njihova pažnja uglavnom usredsređena na domaće teme - ekonomiju i nezaposlenost.

"Američki narod uglavnom podržava vazdušne udare, ali ništa više od toga. Zemlja je već angažovana u dva rata, niko nije zainteresovan za započinjanje trećeg rata u trenutku kada svi imaju dovoljno sopstvenih problema“, objašnjava Has.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Univerzitet Kvinipajek, popularnost predsednika Obame je na najnižem nivou otkako je stupio na dužnost januara 2009. Oko 48 prema 42 odsto američkih birača ne odobrava način na koji predsednik vodi poslove, dok se 50 prema 41 odsto ispitanika izjasnilo protiv njegovog ponovnog izbora.

Prema istom istraživanju, većina Amerikanaca ima negativno mišljenje o načinu na koji predsednik vodi domaću ekonomiju, rešava pitanje deficita i sprovodi spoljnu politiku.

XS
SM
MD
LG