Linkovi

Obama nominovao Lua za sekretara za finansije


Predsednik Obama objavljuje nominaciju šefa osoblja Bele kuće i eksperta za budžet Džeka Lua za novog sekretara za finansije.
Predsednik Obama objavljuje nominaciju šefa osoblja Bele kuće i eksperta za budžet Džeka Lua za novog sekretara za finansije.

Džejkob Lu, šef osoblja Bele kuće, uživa ugled čvrstog pregovarača koji odlično poznaje detalje nepreglednog američkog budžeta.

Američki predsednik Barak Obama nominovao je šefa osoblja Bele kuće Džejkoba Lua za novog sekretara za finansije. Obama je naveo da ima puno poverenje da će Lu pomoći u pokretanju usporene američke ekonomije. Ukoliko njegovu nominaciju potvrdi Senat, Lu će uskoro suočiti sa teškim pitanjima kao što su pregovori sa Kongresom o podizanju granice zaduživanja.

Džek Lu je započeo karijeru kao pravni savetnik 1973. godine, a kasnije je zauzimao najviše položaje kao savetnik za budžet u administracijama predsednika Obame i Klintona. Takodje je radio kao investicioni bankar.

Lu uživa ugled čvrstog pregovarača koji odlično poznaje detalje nepreglednog američkog budžeta.

On će verovatno morati da opravdava taj ugled narednih meseci, dok Kongres i Bela kuća budu vodili bitku oko federalnog budžeta i nacionalnog duga koji se rapidno povećava.

Pre četiri godine, kada je zvaničnik američke Centralne banke Timoti Gajtner položio zakletvu kao sekretar za finansije, nezaposlenost je rasla a berzi i stambenom tržištu pretio je kolaps.

Gajtner je pomogao odlazećoj Bušovoj i novoj Obaminoj administraciji da iskoriste paket od 700 milijardi dolara kako bi poduprle porsnule finansijske firme, u nastojanju da se ublaže strahovi investitora, kompanija i potrošača.

Uprkos brojnim kritikama, ekonomista Dezmond Lokman iz Američkog Enterprajz instituta kaže da je taj program – uspeo.

"Zemlja se suočavala sa velikom krizom, mnogi su mislili da bismo lako mogli da skliznemo u ekonomsku depresiju ali je on uspeo da stabilizuje situaciju.”

Medjutim, Lokman i drugi kritičari kažu da Gajtner nije učinio dovoljno da se poboljša rast ekonomije na dnevnoj bazi.

"U suviše mnogo situacija favorizovao je Vol Strit u odnosu na obične ljude.”

Sara Anderson sa Instituta za političke studije nada se novom pristupu u Sekretarijatu za finansije.

"Zanimaju nas tri stvari kada je reč o novom sekretaru za finansije – da li će biti agresivniji u obuzdavanju Vol Strita? Da li će učiniti više da pomogne kućevlasnicima da sačuvaju svoje kuće? Da li će se boriti za smanjenje deficita, ili će prvo pokušati da pomogne ekonomiji da stane na noge?”

Naredna dva meseca biće test za Lua, dok se bitka oko budžetskog deficita bude zaoštravala u Kongresu. Iako su se berze, stambeno tržište i bankarska industrija stabilizovali, ekonomisti upozoravaju da je američka ekonomija i dalje u osetljivom stanju. Mnogi kažu da bi bez dogovora o budžetu u Kongresu američki ekonomski oporavak mogao da bude zakočen.
XS
SM
MD
LG