Linkovi

Predsednik Obama u poseti Brazilu


Predsednik Obama igra fudbal sa lokalnom decom tokom današnje posete Rio De Žaneiru, Brazil 20. mart, 2011.
Predsednik Obama igra fudbal sa lokalnom decom tokom današnje posete Rio De Žaneiru, Brazil 20. mart, 2011.

Američki predsednik Barak Obama, odao je priznanje Brazilu zbog tranzicije zemlje iz diktature pre nekoliko decenija, rekavši da Brazilci pokazuju kako narodni ustanak može da stvori jaku demokratiju.

Obama je danas održao govor u Rio de Žaneiru, poprištu protesta 1984, koji su doprineli završetku dvadesetogodišnje vojne diktature u zemlji. Predsednik Obama je rekao da je Brazil primer za arapski svet i druge regione, koji pokazuje kako zemlja koja je bila diktatura može da postane napredna demokratija i da „zahtev za promenu koji počinje na ulicama može da izmeni grad, zemlju i svet“.

Obamina poseta Brazilu, koja je počela juče, prva je odrednica njegove petodnevne turneje po Južnoj Americi, tokom koje će posetiti tri države. U vreme turneje, međunarodna zajednica uvodi zonu zabrane letenja nad Libijom, da bi sprečila napade libijskog lidera Moamera Gadafija na protivnike vlade.

Američki predsednik je juče upoznao novoizabranu brazilsku predsednicu Dilmu Rusef u Braziliji sa naporima saveznika, među kojima su Sjedinjene Države i arapske vlade, da uvedu zonu zabrane letenja. Brazil se uzdržao prilikom prošlonedeljnog glasanja u Ujedinjenium nacijama, kada je odobrena vojna akcija protiv Gadafijevih snaga.

Bela kuća je saopštila da je dvoje lidera pozdravilo sklapanje niza ugovora, među kojima su i sporazumi o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji i vazdušnom saobraćaju. Predsednik Obama je izjavio da on i novoizabrana brazilska predsednica veruju da je ova poseta „istorijska prilika“ za povećanje saradnje dve najveće demokratske države u Zapadnoj hemisferi.

Predsednica Rusef se založila za povećanje ravnoteže u trgovinskim odnosima, kao i za zajedničko ulaganje napora u razvoj tehnologije i istraživanje. Američki predsednik će iz Brazila otputovati u Čile, zemlju u koju se američki izvoz od 2004. povećao za 300 odsto. Obama je rekao da su stabilne poslovne veze sa Čileom omogućile otvaranje 70 hiljada novih radnih mesta u Sjedinjenim Državama. Predsednik završava turneju u Salvadoru, za koji je rekao da ima velike mogućnosti za razvoj.

XS
SM
MD
LG