Linkovi

Obama: Klimatske promene - pretnja bezbednosti


Predsednik Obama na diplomskoj ceremoniji pitomaca Akademije američke obalske straže u Nju Londonu, u Konektikatu, 20. maja 2015.
Predsednik Obama na diplomskoj ceremoniji pitomaca Akademije američke obalske straže u Nju Londonu, u Konektikatu, 20. maja 2015.

Predsednik Barak Obama izjavio je da globalne klimatske promene predstavljaju neposrednu pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti jer povećavaju mogućnost prirodnih katastrofa i humanitarnih kriza.

Američki lider je poručio diplomcima Akademije američke obalske straže u lučkom gradu Nju London u Konektikatu da će efekti klimatskih promena uticati na način na koji vojska brani Sjedinjene Države, te da svet mora da hitno reaguje kako bi se suzbile posledice sve viših temperatura na planeti.

Navodeći primere klimatskih promena koje ugrožavaju spremnost američkih snaga, Obama je pomenuo Norfolk u Virdžiniji, gde su delovi mornaričke baze sve češće potopljeni zbog snažnih plima i oluja, i Aljasku, gde su vojna postrojenja ugrožena zbog otapanja ledenog pokrivača.

Obama je poručio novim oficirima Obalske straže da su deo prve generacije oficira koji započinju službu u svetu u kojem se efekti klimatskih promena tako očigledno osećaju, i da će to uticati na način na koji se obavljaju vojno planiranje, obuka, operacije i zaštita vojnih kapaciteta i infrastructure.

U Vašingtonu, republikanski senator Džon Baraso iz Vajominga, sarkastično je reagovao na Obaminu tvrdnju da klimatske promene predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost.

“Amerikanci su svesni da postoje mnogo neposrednije pretnje sa kojima se naša zemlja suočava – kao što su pad Ramadija u Iraku, brutalni teroristički napadi Islamske države. To su jasni primer pravih pretnji kojima mora da se pozabavi predsednik Obama”, istakao je Baraso.

XS
SM
MD
LG