Linkovi

Novi plan za oporavak


Predsednik Barak Obama na skupu u Detroitu
Predsednik Barak Obama na skupu u Detroitu

Predsjednik Barak Obama će u sjutrašnjem govoru u Kongresu predstaviti novi plan za podsticanje posustale ekonomije, koji između ostalog obuhvata poreske olakšice, pomoć nezaposlenim radnicima i ulaganje u infrastrukturu. Američki mediji prenose da je Obamin prijedlog vrijedan 300 milijardi dolara.

Očekivanja od novog plana predsjednika Obame ne mogu biti veća.

„Predsjednik i Kongres treba da budi smjeli. Američka javnost očekuje da postignemo uspjeh. To smo uradili i prije i nema razloga da se to ponovo ne dogodi", kazao je demokratski kongresmen iz Kalifornije Ksavijer Besera.

Uoči predsjednikovog sjutrašnjeg obraćanja, mediji prenose detalje njegovog prijedloga koji obuhvata poreske olakšice za radnike I moguće za poslodavce. Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Mit Romni oštro je kritikovao plan, prije nego što je objavljen.

“Strategija predsjednika Obame je strategija telefonske govornice. U današnjem svijetu pametnih telefona, on uzima novčiće i ubacuje ih u telefonsku govornicu.”

Romni je ponudio svoj prijedlog, koji predviđa poreske olakšice i labavije propise za kompanije. Predsjednik Obama u međuvremenu se suočava sa skeptičnom javnošću.

“Ništa nije uradio u pogledu zapošljavanje. Ništa. Ubijedio me je da glasam za njega prvi put. Dali smo mu četiri godine i do sada se ništa nije dogodilo”, smatra Grejs Arojo.

Prema novom istraživanju javnog mnjenja 60 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji Obama rješava ekonomsku situaciju.

“Jednostavno imam osjećaj da se ne bori dovoljno odlučno za platformu zbog koje sam glasala za njega”, ističe Elizabet Šauers.

Čak 77 odsto građana smatra da se zemlja nalazi na pogrešnom putu.

XS
SM
MD
LG