Linkovi

Obamin apel Kongresu


Predsednik Obama obrazlaže svoj plan o otvaranju radnih mesta u ružičnjaku Bele kuće, Vašington, 12. septembar 2011.
Predsednik Obama obrazlaže svoj plan o otvaranju radnih mesta u ružičnjaku Bele kuće, Vašington, 12. septembar 2011.

Predsednik Barak Obama apelovao je danas na Kongres da odobri njegov zakonski predlog o otvaranju novih radnih mesta i okončanju političkog zastoja u Vašingtonu.

Predsednik Obama intenzivira kampanju za pridobijanje podrške svom planu za otvaranje novih radnih mesta u vrednosti od 447 milijardi dolara koji će, kako se nada, spasiti posustalu američku ekonomiju i pospešiti njegove izglede za reizbor 2012.

„U četvrtak sam rekao članovima Kongresa da ću im poslati na razmatranje zakonski predlog pod imenom Zakon o radnim mestima u Americi. Evo ga. Ovo je zakon koji će obezbediti radna mesta za naše gradjane. To je zakonski predlog koji će pomoći našoj ekonomiji u trenutku nacionalne krize i koji je zasnovan na idejama i demokrata i republikanaca. Ovo je zakonski predog koji Kongres treba da odobri,“ rekao je Obama.

Bela kuća navodi da je Obamin predlog za otvaranje novih radnih mesta – kombinacija smanjenja poreza na prihode i novih troškova u cilju unapredjenja infrastrukture u zemlji i da je najbolje rešenje za smanjenje nezaposlenosti što je najveća pretnja njegovim izgledima za reizbor.

Predsednik Obama je u ružičnjaku Bele kuće rekao da će odobrenje ovog zakona predstavljati jasan izbor:

„U suštini kad je reč o jačanju naše ekonomije i balansiranju naših troškova moramo da odlučimo šta su naši prioriteti. Da li ćemo očuvati poreze ili vraćamo nastavnike na posao. Da li zadržavamo poreske olakšice za milionere i milijardere ili ćemo investirati u obrazovanje, tehnologiju i infrastrukturu – sve ono što će nam pomoći da budemo inovativni i ubuduće nadmašimo druge zemlje u obrazovanju i izgradnji.“

Na Kapitol hilu visoki republikanski lideri ukazuju da su otvoreni za neke aspekte plana predsednika Obame, ali nisu uvereni da su infrastruktura i druge vrste stimulativnih mera dobra ideja. Oni iznose argument da bi to, u neposrednoj budućnosti, još više povećalo deficit.

XS
SM
MD
LG