Linkovi

Obama: Antiteroristička politika da se zasniva na vrednostima SAD


Predsednik Barak Obama tokom obraćanja naciji u vazduhoplovnoj bazi Mek Dil u Tampi, Florida (AP Photo/Chris O'Meara)
Predsednik Barak Obama tokom obraćanja naciji u vazduhoplovnoj bazi Mek Dil u Tampi, Florida (AP Photo/Chris O'Meara)

U svom poslednjem govoru o nacionalnoj bezbednosti, predsednik Barak Obama zahvalio je trupama Sjedinjenih Država za to što su očuvale Ameriku sigurnom. On je govorio o rezultatima borbe protiv terorizma i izneo ono što misli da bi trebalo da budu principi nove administracije nakon što preuzme vlast u januaru.

U svom govoru koji je održao pred trupama u vazduhoplovnoj bazi Mek Dil u Tampi, na Floridi, Obama je rekao: "Tokom poslednjih osam godina, ni jedna strana teroristička organizacija nije uspešno planirala i sprovela napad na našu domovinu", dodajući da nije bilo malo takvih pokušaja. Rekao je trupama: "To je vaš posao".

Pre govora, predsednik se u Mek Dilu susreo sa liderima Centralne komande Sjedinjenih Država i Specijalnih operacija i zahvalio im se na njihovom radu.

Obama je izložio kako vidi status u borbi protiv terora nakon njegova dva mandata, izmamivši aplauz kada je rekao da je lider Al Kaide, Osama bin Laden, mrtav.

VIDEO: Obamino predsednikovanje tokom vremena rata

Obama to Become 1st US President to Serve 2 Full Terms During Time of War
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Primetio je, sa ponosom, da je kad je preuzeo funkciju 180.000 američkih vojnika bilo raspoređeno u Iraku i Avganistanu, a da je danas taj broj spušten na 15.000.

On je rekao da je smanjenje broja američkih snaga u ratnim zonama odraz namerne promene strategije koja se oslanja više na gradnju snažnih međunarodnih koalicija i oslanjanja na lokalne partnere, sa ciljem da se smanje američke žrtve i finansijski izdaci.

Obama je naglasio značajan napredak u borbi protiv terorističke grupe Islamska Država, rekavši: "Osnovno je to što lomimo kičmu ISIL-a (Islamske Države)". On je rekao da je cena toga bila značajno manja od napora koje je čini

Rekao je da, iako je učinjen veliki napredak, posao još nije okončan i primetio da je tokom poslednjih godina najsmrtonosniji napad na domovinu bio izveden od onih domaćih i izolovanih pojedinaca koji su radikalizovani putem interneta.

Ali, on se usprotivio gubljenju iz vida onoga što teror predstavlja.

"Danas teroristi mogu da ubiju nevine ljude, ali ne mogu da predstavljaju egzistencionalnu opasnost po našu naciju", rekao je i naglasio da su teroristi ubice i nasilnici i da ih tako treba tretirati.

VIDEO: Obama o naporima u borbi protiv terorizma

Obama Describes Efforts to Combat Terrorism
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Obama je rekao da je njegova administracija zabranila mučenje, uključujući i „voterbording“, tehniku simulacije davljenja u vodi.

“Pridržavati se naših vrednosti i poštovati vladavinu prava nije slabost. To je naša najveća snaga“, rekao je.

Tokom kampanje, Tramp je obećao da će biti čvršći prema teroristima i njihovim porodicama i da podržava „voterbording“.

Obama je rekao da je već prošlo vreme kada je trebalo zatvoriti zatvor u zalivu Gvantanomo na Kubi, nazvavši ga „mrljom“ na američkoj časti.

On je pozvao Kongres da glasa za odobrenje upotrebe vojnih snaga u borbi protiv Islamske Države.

Indirektno kritikujući Trampov poziv na satanizaciju muslimana, Obama je rekao da rat protiv terorizma ne može biti rat protiv islama, dodajući: „Zaštita slobode je nešto što radimo za sve Amerikance, ne samo za neke“.

Neki kritičari predsednikove antiterorističke strategije, uključujući i novoizabranog predsednika Trampa, kažu da je povlačenjem američkih trupa iz Iraka, Obama stvorio vakum koji teroristi koriste za uspostavljanje svoje baze.

Ekspert za terorizam Maks Abrams sa Nordistern univerziteta ne slaže se sa tim, tvrdeći da je „originalni greh“ u Iraku počinio bivši predsednik Džordž V. Buš kada je odlučio da svrgne tadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina.

Abrams takođe krivi Obamu za „promenu režima“ u Libiji. Ali, on kaže da je Obamin konačni rezultat u borbi protiv terorizma „respektabilan“.

President Barack Obama turns to leave after speaking to and greeting service members at MacDill Air Force Base in Tampa, Fla., Dec. 6, 2016.
President Barack Obama turns to leave after speaking to and greeting service members at MacDill Air Force Base in Tampa, Fla., Dec. 6, 2016.

“Mislim da je Obama, i to mu ide u prilog, napredovao u borbi protiv terorizma tokom vremena. Njegov prvi odgovor na Islamsku Državu bio je mlak, bio je spor, nije bio dovoljno intenzivan“, kaže Abrams.

XS
SM
MD
LG