Linkovi

Obama: Izbori nisu "rijaliti" šou


Predsednik Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući

Dok republikanski verovatni kandidat Donald Tramp nastoji da dobije podršku stranačkog establišmenta, predsednik Obama je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se u medijskim izveštajima o izborima akcenat stavlja, kako je rekao, na “cirkus i spektakl.”

Iako je Donald Tramp ove nedelje postao verovatni predsednički kandidat Republikanske partije, to još ne znači da je dobio podršku lidera svoje stranke. Republikanac na najvišem položaju u zemlji, predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan za sada nije spreman da stane iza njega. Izbornu trku danas je komentarisao i predsednik Obama, koji je poručio gradjanima, ali i medijima, da su izbori za predsednika veoma ozbiljan proces a ne – rijaliti šou.

Na sinoćnjem skupu u Zapadnoj Virdžiniji, Donald Tramp je izgledao kao da se sprema za tešku kampanju na opštim izborima.

Tramp se već suočava sa napadima Hilari Klinton ali nailazi i na otpor unutar Republikanske stranke, Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan u više navrata je obećao da će podržati kandidata svoje stranke, ali sada kada je Tramp osigurao nominaciju, kaže:

Jednostavno, nisam spreman na to u ovom trenutku.”

Tramp je jutros tvitovao – “Pol Rajan kaže da sam nasledio nešto veoma posebno – Republikansku stranku. Greška – nisam je nasledio, osvojio sam je milionima glasova.

“Donald Tramp je izneo vrlo ozbiljan stav o današnjoj američkoj politici – pitanje da li stranku definišu njeni birači ili lideri je ključno pitanje u eri Donalda Trampa”, navodi Rik Klajn, urednik mreže ABC News.

Predsedavajući Republikanske stranke, Rejns Pribus, izjavio je da ga je Tramp nazvao jutros posle Rajanovih komentara.

Nije bio ljut, više je pitao – šta treba da učinim?”

Tramp takodje ima problem slabe podrške medju ženama, afro-Amerikancima a posebno hispanskim biračima, kod kojih njegovu politiku ne odobrava čak 81% birača.

S druge strane, Hilari Klinton je takodje suočena sa nezadovoljstvom dela demokratskih birača. Stotine demonstranata su je dočekale na skupu u Los Andjelesu, unutar i ispred sale, iako je pažnju obratila samo na uzvike svojih simpatizera.

Uz to, Klinton se još nije oslobodila federalne istrage njenog korišćenja privatnog e-maila na položaju državne sekretarka čime je možda kompromitovala nacionalnu bezbednost. Istražitelji su ispitali jednu od njenih bliskih saradnica, Humu Abedin što nagoveštava da bi i sama Klinton uskoro mogla da odgovara na njihova pitanja.

Izbore 2016. danas je neočekivano komentarisao i predsednik Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući koja je inače bila posvećena finansijskim temama. On je izjavio da će javnost ima dovoljno vremena da razmotri stavove republikanskog kandidata Donalda Trampa o različitim pitanjima. Medjutim, predsednik je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se u medijskim izveštajima akcenat stavlja, kako je rekao, na “cirkus i spektakl.”

“Što je najvažnije – a obraćam se svima vama u ovoj prostoriji kao reporterima – kao i američkoj javnosti, želim da naglasi u kom stepenju su ovo ozbiljna vremena a ovo ozbiljan posao. Ovo nije zabava, nije reality šou. Ovo je takmičenje za izbor predsednika Sjedinjenih Država a to znači da svaki kandidat mora da bude podvrgnut visokim, preciznim standardima i ozbiljnoj analizi.”

Obama je dodao da američki glasači “imaju dobru moć rasudjivanja i dobre instinkte, sve dok dobijaju prave informacije.”

XS
SM
MD
LG