Linkovi

Obama: Svi vojnici napuštaju Irak


Predsednik Barak Obama govori u Beloj kući o povlačenju američkih vojnika iz Iraka
Predsednik Barak Obama govori u Beloj kući o povlačenju američkih vojnika iz Iraka

Predsednik Barak Obama objavio je danas da će, kao što je i ranije najavljeno, svi američki vojnici biti povučeni iz Iraka do kraja godine. Obama se obratio nakon razgovora sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem putem video linka, navodeći da je postignuta puna saglasnost u pogledu budućih poteza.

Predsjednik Obama danas je izgovorio riječi na koje je veliki broj vojnih porodica dugo čekao.

“Kao što je i obećano, ostatak naših trupa u Iraku vratiće se kući do kraja godine. Nakon gotovo devet godina, američki rat u Iraku biće završen. U naredna dva mjeseca naši vojnici u toj zemlji, desetine i hiljade njih, spakovaće svoju opremu i ukrcati se u konvoje na putu kući. “

Gotovo 40 hiljada američkih vojnika i dalje se nalazi u Iraku. Do kraja godine ostaće ih samo od 150 do 200, koji će biti povezani sa američkom ambasadom.

“Poslednji američki vojnici napustiće Irak visoko uzdignutih glava, ponosni na svoj uspjeh i uz saznanje da je američki narod ujedinjen u podršci našim snagama. Tako će se završiti američka vojna nastojanja u Iraku. Dok budemo obilježavali tu važnu prekretnicu, takođe ćemo ući u novu fazu odnosa Sjedinjenih Država i Iraka. Od 1. januara i u skladu sa strateškim okvirnim sporazumom sa Irakom, to će biti uobičajen odnos dvije suverene nacije. Ravnopravno partnerstvo zasnovano na uzajamnim interesima i poštovanju.”

Povlačenje američkih snaga do kraja 2011. uvijek je bio Obamin plan. Očekivalo se međutim da će Iračani tražiti da ostanu pojedini vojni instruktori. Sporazum o tom pitanju nije postignut, nakon što su Iračani odbili da preostalim američkim vojnicima daju imunitet od krivičnog gonjenja, što je za Sjedinjene Države bilo neprihvatljivo.

Na vrhuncu rata 2007, više od 170 hiljada vojnika služilo je u zemlji. Najmanje 4400 američkih vojnika poginulo je, dok je 32 hiljade povrijeđeno. Obama je 31. avgusta prošle godine zvanično objavio da Iračani preuzumijau kontrolu nad svojom bezbjednošću.

“Američka borbena misija u Iraku je završena. Operacija “Iračka sloboda” je okončana i irački narod sada je odgovoran za bezbjednost svoje zemlje.”

Republikanci upozoravaju da bi potpuno povlačenje američkih trupa moglo da destabilizuje Irak i dovede do sektaškog nasilja.

“Mislim da postoji veći rizik od obnavljanja nasilja i daljeg iranskog prodora u Irak, što se već događa na jugu zemlje”, smatra republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn.

Rat u Iraku je američke obveznike do jula 2011. koštao 704 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG