Linkovi

Obama: Kongres će podići granicu zaduživanja


Obama tokom jučerašnjeg ekskluzivnog razgovora sa novinarom AP-a u biblioteci Bele kuće
Obama tokom jučerašnjeg ekskluzivnog razgovora sa novinarom AP-a u biblioteci Bele kuće

Američki predsednik u intervjuu za novinsku agenciju "Asošijeted pres" govorio o blokadi vlade, podizanju granice duga, Iranu...

Američki predsednik Barak Obama ne veruje da će Kongres probiti krajni rok za podizanje granice zaduživanja, kako SAD ne bi prestale da ispunjavau svoje finansijke obaveze i tehnički bankrotirale.

Američka vlada je delimično zatvorena već peti dan zaredom, ali se isto tako suočava sa činjenicom da posle 17. oktobra neće imati novac da plaća račune, koji obuhvataju i kamatu na obveznice u vlasništvu Kine, Japana i drugih stranih investitora.

U obimnom ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted pres, predsednik Obama je izjavio da očekuje da će Kongres pre 17. oktobra podići granicu zaduživanja sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara, kako bi SAD mogle da pozajme još novca.

On je takođe rekao da je spreman da pregovara o promenama svog zakona o pristupačnoj zdravstvenoj nezi i smanjenju vladine potrošnje, ali ne pre nego što Kongres pristane da okonča blokadu vlade i podigne granicu zaduživanja bez ikakvih uslova.

Pristalica pokreta Čajanka protestuje protiv "Obamakera" ispred zgrade Kongresa
Pristalica pokreta Čajanka protestuje protiv "Obamakera" ispred zgrade Kongresa
Republikanci, koji se protive reformi zdravstvenog sistema, u SAD poznatoj i kao "Obamaker", pokušavaju da onemoguće njegovo finansiranje ili da odlože njegovu primenu, i traže pregovore o tome, pre nego što okončaju delimični prekid rada vlade, za vreme kojeg se na prinudnom odmoru nalazi oko 800 hiljada državnih službenika, a zatvorene su i brojne federalne agencije.

Ranije danas, većinski republikanski Predstavnički dom usvojio je zakonski predlog kojim se osigurava da tih 800 hiljada radnika na prinudnom odmoru budu plaćeni za vreme delimičnog prekida rada vlade. Bela kuća je već saopštila da bi predsednik Obama potpisao zakon kojim bi radnici na prinudnom odmoru dobili novčanu nadoknadu za dane kada im nije bilo dozvoljeno da rade. Pre toga, zakonski predlog treba da usvoji i Senat, što ne bi trebalo da bude problem.

"Iran još daleko od nuklearnog oružja"


U već pomenutom intervjuu za AP, Obame je između ostalog govorio i o Iranu rekavši da američke obaveštajne službe procenjuju da je islamska republika "godinu ili više udaljena" od izgradnje nuklearnog oružja.

Obama je prizao da su američke obaveštajne procene konzervativnije nego procene Izraela, koji tvrdi da je Iran mnogo bliži atomskoj bombi.

Američki predsednik takođe je rekao da svet mora da ispita da li je iranski predsednik Hasan Rohani ozbiljan što se tiče diplomatskog rešenje nuklearnog spora.

Vrhovni lider Irana ajatola Ali-Hamenei danas je podržao Rohanijeve predloge zapadu, ali je dodao da neki aspekti njegovog nedavnog puta u Njujork nisu bili "odgovarajući".
XS
SM
MD
LG