Linkovi

Obama siguran da će ID biti poražena


Američki predsednik Barak Obama tokom intervjua za NPR, 21. decembar 2015.
Američki predsednik Barak Obama tokom intervjua za NPR, 21. decembar 2015.

Američki predsednik Barak Obama izrazio je uverenje da će ekstremistička grupa Islamska država biti poražena, kao i da će u tom pogledu do kraja njegovog mandata biti ostvaren značajan napredak.

U intervjuu sa radiostanicom NPR, koji je objavljen danas, predsednik Obama je nazvao Islamsku državu „otrovnom, opakom“ organizacijom, ističući pri tom da bi ono najteže čime bi mogla da naudi SAD bilo da američki narod odluči da promeni svoj način života i svoje vrednosti.

"Za nas je takođe važno da stvari posmatramo iz šire perspektive, ne radi se o organizaciji koja može da uništi SAD. Nije ogromna industrijska sila koja može da ugrozi naše institucije na sistematičan način. Ali, mogu nam naneti štetu, našem narodu i porodicama. Stoga razumem zašto su građani zabrinuti", kaže Obama.

Pre više od godinu dana predsednik je pokrenuo vazdušnu kampanju protiv ekstremista u Iraku i Siriji, koju prevode SAD. Do sada je izvedeno oko 9.000 vazdušnih napada, dok predsednik Obama kaže da je Islamska država izgubila 40 odsto teritorije, koju je kontrolisala. Međutim, ekstremisti kontrolišu veliku teritoriju, uključujući važne gradove i u Siriji i u Iraku, što je izazvalo oštru kritiku američke politike kao i pozive za odlazak američkih trupa u taj region.

Obama je u pomenutom intervjuu takođe rekao da neke kritike načina na koji njegova administracija sprovodi kampanju legitimne, ali da su možda i rezultat neadekvatnog informisanja o postignutim rezultatima te vazdušne kampanje.

XS
SM
MD
LG