Linkovi

Obama: Napredak u saradnji sa muslimanima


Predsednik Barak Obama obraća se studentima na Indonežanskom univerzitetu
Predsednik Barak Obama obraća se studentima na Indonežanskom univerzitetu

Predsednik Barak Obama se, tokom posete Indoneziji, obratio studentima u Džakarti, ističući da će nastaviti da radi na poboljšanju odnosa Sjedinjenih Država sa muslimanskim zajednicama u svetu.

Predsednik Obama počeo je govor na Indonežanskom univerzitetu prisećajući se sopstvenog iskustva dok je kao dečak živeo u najvećoj zemlji sveta sa muslimanskom većinom.

„Dozvolite da počnem jednostavnom izjavom: Indonezija je deo mene. Prvi put sam došao u ovu zemlju kad se moja majka udala za Indonežanina, koji se zvao Lolo Soetoro. Kao dečak, stigao sam u drugačiji svet. Međutim, zahvaljujući narodu Indonezije vrlo brzo sam se osetio kao kod kuće“.

Predsednik je hvalio demokratske promene u Indoneziji u protekloj deceniji i apelovao za dalje reforme u cilju borbe protiv korupcije. Govorio je o tome kako je globalna ekonomija međusobno isprepletana, kao i o većoj ulozi ekonomija u usponu, poput Indonezije, u radu G-20. Američki predsednik branio je svoja nastojanja da popravi odnose sa muslimanskim zajednicama u svetu - radom na okončanju rata u Iraku i stabilizaciji situacije u Avganistanu, kao i pokušajima da se postigne mir između Izraelaca i Palestinaca. Međutim, priznao je da puno toga tek treba uraditi i istakao da nasilni ekstremizam mora biti poražen.

Obama je branio svoje napore da poboljša odnose sa muslimanskim zajednicama
Obama je branio svoje napore da poboljša odnose sa muslimanskim zajednicama

„Jasno sam stavio do znanja da Amerika nije i da nikada neće biti u ratu sa Islamom. Mi zajedno moramo poraziti al- Kaidu i njene saveznike, koji nemaju pravo da budu lideri bilo koje religije – svakako ne velike, svetske religije kao što je Islam“.

Nešto ranije, predsednik Obama i prva dama Mišel obišli su džamiju Istiklo u Džakarti, lociranu preko puta jedne crkve. Predsednik Obama istakao je da su Sjedinjene Države i Indonezija povezani tradicijom tolerancije.

„To je priča zabeležena u naš nacionalni moto. E pluribus unum – od mnogih – jedan. Bineka Tungal Ika – jedinstvo u raznolikosti. Mi smo dve zemlje, koje su išle drugačijim putem. Pa opet, naše nacije su dokaz da stotine miliona ljudi različitih uverenja mogu biti ujedinjeni u slobodi pod jednom zastavom“.

Deden Subagja uzeo je slobodan dan kako bi se pridružio posmatračima, u nadi da će videti američkog predsednika.

„Voleo bih da se rukujem sa njim, ili bar mahnem njegovoj paradi“.

Poseta predsednika Obame Indoneziji završena je ranije zbog oblaka pepela iz vulkana Merapi u centralnom delu Jave.

XS
SM
MD
LG