Linkovi

Obama domaćin samita APEK-a


Predsednik Obama i prva dama Mišel izlaze iz predsedničkog aviona po sletanju u vojnu bazu Hikam u Honoluluu, gde se održava samit APEK-a
Predsednik Obama i prva dama Mišel izlaze iz predsedničkog aviona po sletanju u vojnu bazu Hikam u Honoluluu, gde se održava samit APEK-a

Američki predsednik Barak Obama nalazi se na rodnim Havajima, gde će danas i sutra biti domaćin samita zemalja azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, skraćeno APEK.

Samit ujedno označava početak devetodnevne predsednikove turneje čiji je cilj poboljšanje odnosa između SAD i zemalja azijsko-pacifičkog regiona.

Očekuje se da će Obama razgovarati o formiranju predložene zone slobodne trgovine na Pacifiku, u kojoj bi pored SAD trebalo da budu i Australija, Bruneji, Čile, Malezija, Novi zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. Japan je izrazio želju da se priključi razgovorima o formiranju takve trgovinske zone, dok je Kina saopštila da bi razmotrila učlanjenje.

Na marginama samita Obama bi trebalo da se sastane sa kineskim predsednikom Huom Đintaom, ruskim liderom Dmitrijem Medvedevom i japanskim premijerom Jošihikom Nodom.

Tokom svog današnjeg redovnog obraćanja naciji Obama je pažnju posvetio pronalaženju posla za ratne veterane. Poruku je snimio juče, kada je u sklopu obeležavanja praznika - Dana veterana na nosaču aviona "Karl Vinson" u San Dijegu prisustvovao košarkaškoj utakmici između univerziteta Severna Karolina i Mičigen Stejt.

XS
SM
MD
LG